Armand van der San: CHS heeft slechts één optie
01 May 2016, 02:07
foto
Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen zijn teruggeroepen


De jurist Armand van der San meent dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) of het vonnis moet uitvoeren, of in een kort geding kan vragen de executie ervan op te schorten. Daarnaast is het gebruikelijk dat hoger beroep wordt aangetekend. Van der San heeft steeds gesteld dat de Terugroepwet uitvoerbaar is. De rechter heeft vrijdag besloten dat het CHS binnen zeven dagen invulling moet geven aan de vacature, want Raymond Sapoen en Dieppakkoemar Chitan zijn rechtmatig teruggeroepen.

Van der San zegt aan Starnieuws dat de enige juridische mogelijkheid om het vonnis niet uit te voeren is als CHS in het gelijk wordt gesteld bij het kort geding dat mogelijk ingediend zal worden. "Maar de rechter kan ook beslissen dat het vonnis uitgevoerd moet worden. Dan is er geen andere keus," merkt de jurist op.

Wanneer de kwestie bij De Nationale Assemblee terechtkomt, zullen de nieuwe kandidaten toegelaten moeten worden als hun stukken goed bevonden zijn. "Als De Nationale Assemblee om wat voor redenen het vonnis niet zal uitvoeren, zal er een verstoring ontstaan tussen de rechterlijke macht en de wetgevende macht.

Van der San antwoordt op de opmerking dat het CHS geen rechtspersoon is, dat dit geen bezwaar is. Het CHS heeft een zelfstandige bevoegdheid, waardoor de rechter wel over kan gaan tot de veroordeling. Dit soort situaties komen volgens Van der San vaker voor.

De jurist stelt dat eerdere terugroepingen niet succesvol waren, omdat ze bijna aan het einde van de periode hebben plaatsgevonden. Deze kwestie speelde al kort na de verkiezingen, waardoor er voldoende tijd is om de zaak aan te pakken. Volgens Van der San heeft de initiatiefwet die ingediend is door de coalitie, geen invloed op deze uitspraak.
Advertenties