Eerste zika-dode in Puerto Rico
30 Apr 2016, 15:21
foto
Een muskiet in een laboratorium in Puerto Rico. (Foto: Reuters)


De eerste geregistreerde dode in de Verenigde Staten (VS) als gevolg van het zika-virus is gevallen in Puerto Rico. Een zeventigjarige man die was besmet met het virus is in februari overleden, meldt de minister van Gezondheid van Puerto Rico. .


In Puerto Rico dat valt onder de VS zijn meer dan 600 zika-gevallen geregistreerd. Bij 73 van die gevallen betreft het zwangere vrouwen. Zika is gekoppeld aan ernstige aangeboren afwijkingen, vooral in Latijns-Amerika. Er zijn baby’s geboren met onderontwikkelde hersenen uit moeders die tijdens de zwangerschap met het virus waren besmet.

Minister van Volksgezondheid, Ana Rius, zegt dat alle 14 zwangere vrouwen die waren besmet met het zika-virus zijn bevallen van gezonde baby's. Op het eiland zijn zeventien mensen met het virus gehospitaliseerd, meldt de Amerikaanse centra voor ziektecontrole (CDC). Van vijf wordt verondersteld dat ze een tijdelijke verlamming –bekend als Guillian-Barre- hebben opgelopen door het virus, ofschoon de relatie nog niet is bewezen.

"De patiënt is overleden aan complicaties in verband met ernstige trombocytopenie," verklaart de CDC. "Hoewel aan het zika-virus geassocieerde sterfgevallen zeldzaam zijn, wijst de eerste geregistreerde dode in Puerto Rico op de mogelijkheid van ernstige gevallen, evenals de noodzaak om de bewustwording bij zorgverleners te verhogen. Zij moeten doordrongen zijn van complicaties die kunnen leiden tot ernstige ziekte of overlijden."
Advertenties