Santokhi: CHS moet geen obstakels opwerpen
30 Apr 2016, 05:35
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


VHP-voorzitter Chan Santokhi hoopt niet dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) obstakels zal opwerpen. Het rechterlijke vonnis moet binnen zeven dagen worden ingevuld. Het vonnis is vrijdag betekend aan het CHS, waarmee de week ingaat waarbinnen invulling gegeven moet worden aan de vacature in De Nationale Assemblee. De kantonrechter heeft geconcludeerd dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan rechtmatig zijn teruggeroepen.

Het uitgesproken vonnis behoort tot een reeks van vonnissen (in totaal vijf), waarbij de rechterlijke macht een bepaalde gedragslijn ontwikkeld heeft over het Terugroeprecht, stelt Santokhi om een reactie gevraagd tegenover Starnieuws. Aan de hand van de gevolgde gedragslijn, was deze uitspraak verwachtbaar. "De rechterlijk macht heeft hiermede zoveel als mogelijk eenheid in rechtspraak gedemonstreerd. Met deze uitspraak heeft de rechter ook uitvoering gegeven aan de grondwettelijke bepaling over het terugroepen en middels jurisprudentie duidelijkheid gebracht in hoe het terugroepen conform de Wet Terugroep volksvertegenwoordiger, rechtmatig te laten plaatsvinden. Deze uitspraak heeft ook laten zien dat de rechterlijke macht nog onafhankelijk kan functioneren, ondanks intimidaties naar haar toe. De rechtsstaat is overeind gehouden en we verwachten dat het CHS zich rechtsstatelijk zal opstellen, door effectief uitvoering te geven aan het vonnis," benadrukt de politicus.

Dit vonnis straft volgens Santokhi ook overlopers af, die menen op basis van bedrog en misleiding van kiezers, met hun stemmen en zetels ervandoor te gaan.
"We hopen dat dit vonnis ook bijdraagt tot het doen terugkeren van het vertrouwen bij de kiezers, namelijk dat hun stem, hun keuze en het vertrouwen, waarmee ze hun stem uitbrengen, nu beter gewaarborgd is," merkt de VHP-voorzitter op. De VHP en NPS kijken uit naar een vlotte uitvoering van het vonnis, waardoor de VHP-er Barkat Mohabali en de NPS-er Prim Sardjoe, in staat gesteld zullen worden om hun parlementair werk snel aan te vangen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April