Comité Slachtoffers verbreedt draagvlak
30 Apr 2016, 07:28
foto


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, deelt mee dat er gewerkt wordt aan het vergroten van het draagvlak. Voorzitter Humphry Jeroe heeft een onderhoud gehad met een van de commandanten van het Jungle Commando en ex-leider van de Unie voor Democratie en Ontwikkeling, Kofi Ajompong. De ex-strijder heeft zijn medewerking toegezegd en is bereid om iemand te interesseren te participeren in het bestuur van het Comité en in de organisatie van de dag van rouw op 30 juni.

Ajompong vindt het belangrijk dat de slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog een gezicht en een stem krijgen en dat hun leed erkend wordt. Hij wil evenals het Comité, dat het leed van alle slachtoffers van politiek geweld in de Surinaamse geschiedenis met elkaar wordt verbonden. Het Comité is blij met de medewerking van Ajompong.

Medio april hebben Humphry Jeroe en Waldo Jameson, secretaris van het Comité, een gesprek gehad met luitenant-kolonel Mitchell Labadie, directeur van het ministerie van Defensie. Daarbij is ook uitgebreid ingegaan op het doel en de activiteiten van het Comité en de gewenste participatie van de Defensie organisatie daarin, met name bij het onderzoek naar vermisten tijdens de Binnenlandse Oorlog en het contact met slachtoffers en nabestaanden van militairen.

Jeroe en Jameson hebben naar aanleiding van de kritiek van Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, op de keuze van 30 juni voor de Dag van Nationale Rouw, een gesprek gehad met de Commissie. Beargumenteerd werd door de commissie waarom zij tegen de keuze van deze dag is, maar zij heeft ook nadrukkelijk aangegeven dat ze geen problemen heeft met de doelstellingen van het Comité.

Jeroe en Jameson hebben de motieven voor deze keuze toegelicht en uitgelegd en dat er geen spanningsveld hoeft te bestaan. Het Comité legt ook een verbinding met slachtoffers van koloniale onderdrukking, inclusief slavernij. Het Comité houdt zijn herdenking op 30 juni om 17.00 uur. De andere organisatie houdt een fakkeloptocht om 23.00 uur. Hoewel er nog steeds meningsverschillen zijn die ver uit elkaar liggen, was de sfeer gemoedelijk en prettig.
Advertenties