Pilotproject voor kustbescherming succesvol
30 Apr 2016, 03:44
foto
Hoogleraar Sieuwnath Naipal en een student planten een mangrove te Weg naar Zee, bij de start van het project. (Archieffoto)


Het pilotproject van de Anton de Kom universiteit van Suriname (Adek) en Conservation International Suriname (CIS) te Weg naar Zee, de ‘Building with Nature aanpak', verloopt goed en wordt waarschijnlijk uitgebreid. Er was bij dit project een jaar gecalculeerd om voldoende afzetting van sediment te hebben voor de terugkeer van mangrove. Na negen maanden is er echter al voldoende landaanwinst om de mangrove aanplant te starten.

Het project waarbij waterdoorlatende dammen worden gebouwd onder leiding van professor Siewnath Naipal van Adek, is financieel mogelijk gemaakt door het Friends of Green Suriname programma. Naipal heeft deze week reeds 108 mangroveplanten terug geplant.

De smalle houten dam vlak naast het Bedevaartsoord te Weg naar Zee heeft een afmeting van circa 200 bij 150 meter en is ongeveer een meter hoog. Deze dam bootst het wortelstelsel van de mangrove zodanig na, dat afzetting van sediment plaatsvindt, waardoor verdere afbraak van de kustlijn wordt tegengegaan en de aanplant van mangrove mogelijk wordt.

Het project is in juli 2015 gestart. De 26 betrokken Surinaamse ondernemers investeerden gezamenlijk USD15,000 in het pilotproject, dat moet bewijzen dat Suriname voor het beschermen van zijn kust, niet tegen de natuur hoeft te vechten, maar juist ermee kan samenwerken. In september 2015 was de eerste houten dam afgebouwd door de inzet van studenten en vrijwilligers.

In het Building with Nature concept wordt de natuur ingezet om met de gevolgen van klimaatverandering om te kunnen gaan. Het project is door Wetlands International al succesvol toegepast in Indonesië. Conservation International Suriname is een partnerschap aangegaan met Wetlands International voor het project te Weg naar Zee.

Met het herstel van de mangroven langs de kustlijn, zullen de ecosysteemdiensten weer bij kunnen dragen aan het levensonderhoud van de gemeenschap. Bovendien zullen overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging worden tegengegaan. Het grootste deel van de lokale gemeenschap zal profiteren van deze bescherming, met inbegrip van lokale boeren, imkers, bedevaart- en crematieplaatsen. In eerdere proefprojecten met mangroves, is gebleken dat mangrove aanplant in de kuststrook enkele voordelen met zich meebrengt, zoals een hogere visvangst en dankzij bestuiving van landbouwgewassen door bijen die zich met parwanectar voeden, ook grotere vruchten, meldt de voorlichting van CIS.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April