Vrijdag weer valutaveiling van US$ 1 miljoen
27 Apr 2016, 20:27
foto
De geboden en toegewezen bedragen tijdens de valutaveiling van woensdag. Voor de zevende keer heeft de Centrale Bank van Suriname een veiling gehouden. (Bron: CBvS)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) houdt vrijdag weer een valutaveiling van US$ 1 miljoen. Aan de valutaveiling vandaag, die een koers van SRD 5,50 opleverde, deden alle algemene banken mee, meldt de CBvS.

De zesde tevens voorlaatste veiling die op 14 april gehouden zou worden, werd die dag geannuleerd, omdat er onvoldoende belangstelling was vanuit de banken voor het toen te veilen bedrag van US$ 650.000. Samen met de algemene banken werd besloten het systeem van valutaveilingen te evalueren en aan te passen.
Mede rekening houdende met adviezen van internationale deskundigen is onder andere besloten om af te stappen van het berekenen van de veilingkoers volgens het gewogen gemiddelde. Vanaf vandaag is de veilingkoers de marginale koers, oftewel de laagste wisselkoers waartegen toewijzing heeft plaatsgevonden tijdens de veiling, meldt de CBvS.

De wisselkoers zal uiteindelijk worden bepaald in een interbancaire valutamarkt. De voorloper daarop is het vrijlaten van de wisselkoers met dien verstande dat bankinstellingen in het transactieverkeer met hun clientèle, conform duidelijk omlijnde spelregels, zaken doen. De Centrale Bank zal dan met actief monetair beleid de geldhoeveelheid dusdanig beïnvloeden, dat de vraag in de economie in het algemeen en op de valutamarkt, in het bijzonder, beheerst blijft.

Met maatregelen die op fiscaal terrein getroffen worden, waaronder binnenkort de veiling van schatkistpapier, wordt verwacht dat op tegoeden bij het bankwezen door bijstelling van de rentevoet, een goed rendement verdiend kan worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April