Mathoera: Krappe middelen politie funest voor burgers
28 Apr 2016, 00:01
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


"Terwijl moord en roofmoord bijna tot de orde van de dag behoren, blijkt dat 70% van de voertuigen van de politie in Paramaribo uitgevallen is. Dit is zeer ernstig, onacceptabel en levensbedreigend. De meest basale zaken als papier, inkt, computers en voeding bij detacheringen, blijken niet voorradig te zijn. Uit gesprekken met mijn ex-collega’s blijkt, dat het antwoord op aanvragen van deze goederen steeds blijkt te zijn: Er is geen geld! Hieraan heeft de samenleving geen boodschap," zegt Assembleelid Krishna Mathoera. Zij was tot begin vorig jaar nog commissaris van politie en lid van het managementteam van het Korps Politie Suriname.

Van beleidsmakers wordt verwacht, dat ze gelet op de crisis en de verwachtbare stijging van criminaliteit extra maatregelen treffen om de burgers te beschermen en voldoende middelen ter beschikbaar te stellen. Integendeel blijkt, dat terwijl de minister van Justitie en Politie in het buitenland is, het Korps Politie Suriname worstelt om met minimale middelen de gestegen criminaliteit te beheersen, stelt Mathoera.

Agenten verzamelen volgens het Assembleelid geld om onderdelen te kopen om auto’s rijdende te houden, terwijl in februari 2016 op de begroting een bedrag van 20 miljoen SRD is goedgekeurd voor aanpak van zware criminaliteit. Recent hebben politieagenten van de Centrale Meldkamer bijna het werk neergelegd en is hulp gekomen vanuit het Ministerie van Defensie. De vraag die opkomt is, waar is het bedrag van 20 miljoen SRD gegaan? Of waren het weer 'fake' bedragen op de begroting om het volk op een dwaalspoor te brengen?

In de afgelopen periode zijn diverse roofmoorden gepleegd en gisteravond nog een winkelier. Deze vorm van criminaliteit bezorgt de samenleving de grootste vorm van onveiligheid, zoals blijkt uit onderzoeken gedaan door de politie. Ook andere vormen van criminaliteit vertonen een zeer stijgende lijn. Volgens informatie van de politie over het eerste kwartaal van 2016 is criminaliteit met bijkans 30% gestegen (Times van 16 april 2016). En deze cijfers gaan over de geregistreerde vormen van criminaliteit.

"Er zijn mensen, die om diverse redenen geen aangifte doen. Als je dat erbij optelt, dan is dit een zeer zorgelijke ontwikkeling, die meteen aangepakt moet worden. Burgers kunnen niet tweemaal slachtoffer worden. Eerst van de crisis, waarbij zij met 100% verarmd zijn en dan nog eens door criminaliteit. De regering moet prioriteiten stellen en meer middelen beschikbaar stellen, zodat de surveillance aangepakt kan worden en de criminaliteit weer tot beheersbare proporties gebracht kan worden. Geen geld is geen steekhoudend argument, omdat anders een buitenlandse reis niet mogelijk moest zijn. Ook vermag ik niet in te zien, waarom geld besteed wordt aan het herasfalteren van de Jagernath Lachmonstraat, terwijl de politie geen auto’s heeft en in de gezondheidszorg operaties niet gepleegd kunnen worden", betoogt Mathoera.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April