Suriname bereikt IMF-overeenkomst op stafniveau
15 Apr 2016, 14:44
foto


Als de Surinaamse regering voldoet aan de noodzakelijke financiële garanties, is de kans groot dat de Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het land een lening van ongeveer US$ 478 miljoen verstrekt voor de komende twee jaar. Lopen de zaken vlot, dan kan de Surinaamse regering de financiering begin volgend maand al tegemoet zien, zegt het IMF in een zojuist uitgegeven verklaring. Op stafniveau is er al een overeenkomst met het IMF.

President Desi Bouterse is in het parlement bezig een uiteenzetting te geven over het nog onvoltooid plan waarmee de regering bezig is. Hij heeft ook vijf actiepunten genoemd die het IMF heeft geëist als voorwaarde voor de lening. Ook deze vijf speerpunten zijn nader uitgewerkt in het bericht van het IMF.

De lening is een uitvloeisel van de gesprekken die het IMF-team op staf-niveau heeft gevoerd met de Surinaamse autoriteiten. De gesprekken onder leiding van IMF-functionaris Daniel Leigh hebben zich geconcentreerd rond de belangrijkste elementen van een economisch programma dat is uitgesmeerd over de komende twee jaar. Het IMF-team heeft Suriname van 12 maart tot 30 april bezocht.

“De Surinaamse overheid heeft een ambitieus hervormingsprogramma om Surinames economie te stabiliseren en heeft de weg voor het herstel geëffend,” zegt het IMF in een zojuist uitgegeven persbericht. “Fiscale consolidatie is een duidelijk en kritisch bestanddeel van het programma, om de stabiliteit van de fiscale en externe lopende rekening te herstellen.” Het hervormingsprogramma voorziet ook in hervormingen om het wisselkoersbeleid en het monetaire beleid om de veerkracht van Suriname te verbeteren om de huidige en mogelijk toekomstige schokken op te vangen. Een gestage herstel van de buitenlandse reserves zijn ook opgenomen in het programma.

De autoriteiten hebben volgens het IMF ook een uitgebreid pakket van structurele hervormingen gepresenteerd om de groei van de private sector te ondersteunen. Cruciaal in het programma zijn de maatregelen ter ondersteuning van de meest kwetsbaren in deze periode van economische aanpassing.

In het hervormingsprogramma zijn subsidies uit den boze, dus zal ook de potentiële stijging van de elektriciteitsprijzen worden gestructureerd zodat bij de aanpassing de grootste consumenten zwaarder zullen worden belast dan de kleine consument.
“Dit is een uitdagend programma dat grote inspanningen van de Surinaamse samenleving als geheel vereist,” zegt het IMF. “Wij vinden echter dat het een duurzame en volledig gefinancierd oplossing is voor de onderliggende problemen van het land en kan zorgen voor een pad in de richting van duurzame groei.”
Advertenties