Column: Politieke Borrelpraat 297
03 Apr 2016, 22:56
foto
Curtis Hofwijks en zijn ondersteuners vrijdag bij het gebouw van De Nationale Assemblee. De regering moet van hem naar huis. (Foto: René Gompers)


“Jules, als onze sopi-dichter heb je ernstige concurrentie.”
“Waar heb je het nou in hemelsnaam over? Okay, ik maak hier soms wat rijmpjes…”
“Zoals?”
“Hé, oom Dee, ga je mee? Zeg geen nee, want a middenstand e kree ala dee fu ala see nanga den someni lee…”
“Ja, ja, is mooi, bedankt, je bent goed boi, ober, een shot Walm voor onze sopi-dichter.”
“Ja, maar van wie heb ik ernstige concurrentie?”
“Van Curtis and the crew ‘we zijn moe-mannen’ met hun rijmpje over ‘Opa Desi is oud, stout, fout en moet naar huis zonder kluis of kluis zonder huis.”
“Ai, werkelijk; maar laatst, dat groepje voor de deur van DNA, daar waren beduidend veel vrouwen bij.”
“Die zijn niet moe, maar ze zijn moeder of ze zijn zelfs het moest.”
“En om de aanhang te doen aanzwellen, is gekozen om het regeringsbeleid niet meer om te buigen, maar om de regering aan te zeggen op te stappen.”
“Curtis wil anderen met fraaie ideeën dan de kans geven om het in de regering te gaan proberen.”
“Ja, frisse, fraaie ideeën zijn mooi en waar, maar ga ze uitvoeren. Daar zit die bainah.”
“En wat voor fraaie ideetjes men ook heeft, iedereen is uit op regeermacht. Medezeggenschap over de pot met dollars, daar draait alles om. En al is die pot zogenaamd leeg, er is nog genoeg voor de inner circle om te graaien.”
“Ik denk dat die Curtis het goed meent.”
“Da waarom presenteert hij niet zijn schaduwkabinet? Wie ziet hij als Pres, Veepee, DNA-voorzitter en ministers?”
“Dat doet men in Suriname nooit: van tevoren aangeven wie je topkandidaten zijn. Anders worden ze voortijdig gedjapt, gesjwapt, getekkeld, gedjenst, gesjatvoet, kortom: langzaam gekoppensneld door tegenstanders, maar vooral ook door afgunstige medestanders.”
“En waarom laat Curtis niet nu al wat van die fraaie ideeën horen? Of zijn die er niet?”
“Dat moet je in Suriname ook nooit doen, want als we in één ding sterk zijn, is dat het copy-pasten van andermans ideeën, en die met een paar kleine veranderingen en grote verminkingen te claimen als te zijn óns idee.”
“Dan tasten we met Curtis en de zijnen ook in het duister; je wilt oom Desi and his crew nu-nu weghebben, maar je vertelt bij lange na niet wie je in de plaats wilt zetten.”
“Sangtaki als pres, Somo Landrover als Veepee en de leergierige gele Hummerboy Lonneman als DNA-voorzitter?”
“En welke direct uitvoerbare noodzakelijke maatregelen wil WZM, oftewel ‘We Zijn Moe’ invoeren? Een dienstreizenstop voor de komende zes maanden voor DNA-leden, ministers, directeuren en andere ambtenaren, alsook een echte personeelsstop, geen ‘djoteh-stop’? Het instellen van een salarismax voor die superverdieners van de parastatale instellingen?”
“Alles blijft zo in het schimmig duister gehuld in dit land.”
“Net als dat gedoe bij Telesur; die waarnemend directeur heeft nauwelijks tijd gehad om waar te nemen en wordt bedankt en mag weer op z’n oude stoel gaan zitten.”
“En een vlottere jaknikker komt in z’n plaats?”
“Misschien krijgt de DNA-Yoga uit Saramacca gelijk, want die zei dat er plannen zijn om Telesur als onderpand te zetten voor een lening van China.”
“Zoiets als Bosje toentertijd met Staatsolie wilde doen, en toen sloeg de vlam in de pan: het volk kwam massaal op straat en vulde de straten van Paramaribo.”
“Breaking news, heren, de beslissing is teruggedraaid; Headley is weer waarnemend head, z’n ontlasting is teruggedraaid, anders zou de bond in staking gaan.”
“Komt ervan als Papa Desi van het ene advies naar het andere springt; dan krijg je de zoveelste teruggedraaide beleidsmaatregel.”
“Is ook een manier van beleid. Zoals die oudere elektricien die aan z’n helper zegt: ’Johan, hoor’a kabel disi gi mi. Ja, voel je wat?’ ‘Nee Baas.’ ‘Oh, dan staat die spanning van 20.000 volt op die andere kabel.”
“Jakkes, ’t zal je Baas maar wezen. Maar zagen jullie behalve dat tophitbord ‘Pa moni de’ ook niet dat bord met al die namen die volgens ‘WZM’ uit de presidentiële pot happen als te zijn de adviseurs? Laat men dáár eerst bezuinigen. Maar nee, dat zijn de eersterangsbuddies van de Baas, z’n vertrouwelingen die hem zo te zien van zigzag tot ondergang adviseren.”
“Of die in zijn naam beslissingen nemen die ze moeten terugdraaien als de zaak uit de hand dreigt te lopen.”
“Maar DeeCee Miranda heeft gelukkig wel een vaste koers. Taxichauffeurs van de veersteiger verhuizen uiteindelijk ondanks hun tegenzin naar een verder gelegen locatie.”
“Ai, die mannen wilden natuurlijk niet meewerken, want hun klanten komen voornamelijk van die bejaarde Centrale Markt en die verzakte oude KNSM-loods die op de een of andere manier verworden is tot een vreedzame marron-inheemsachtige markt.”
“Nu heeft men in het holst van de nacht een dag eerder zelfs betonblokken van Lukdiepsingh daar neergezet om koppige donders toch geen kans te geven maandag daar toch te gaan staan.”
“Ding mang wraak, want dat was niet de afspraak, vinden zij.”
“Dan gaan ze nu daar in de buurt blijven rondrijden, het verkeer nog meer verstoppen, want ze gaan hun klanten dan op die manier ronselen.”
“Dan ga je de hele dag daar met gewapende machten moeten patrouilleren.”
“Nou, dan kunnen ze een paar van die schietgrage BBS’ers daar inzetten om hun stoerheid te bewijzen, in plaats dat ze Mozartbewakers bij de EHBO wegstoten en wapen trekken en doodschieten als ze niet snel worden geholpen.”
“Heeft Curtis ook frisse ideeёn om die mensonterende chaos daar bij de Spoedeisende hulp van AZ snel en afdoende op te lossen? Curtis, pa oplossing de? Want we zijn moe van die rommel daar.”
“Maar het is waar dat driekwart van de mensen daarheen gaat met allerlei kwaaltjes waarvoor ze in feite naar de huisdokter moeten gaan.”
“Ga je dat oplossen door het hele complex daar vol gewapende bewakers te stoppen?”
“Maar naar welke huisdokter ga je midden in de week om 1 uur in de nacht als je kind opeens onbedaarlijk begint te braken of je half demente grootvader die je in huis hebt genomen omdat dit land eerder geld heeft voor dienstreizen van parlementariёrs, dan voor het bouwen van meer ouderenopvang, opeens met wijdopengesperde ogen begint te stuiptrekken?”
“Hé, rustig aan over onze parlementariёrs; voorzitter Jenny heeft toch gezegd dat buitenlandse reizen onlosmakelijk deel zijn van het parlementaire werk? Jij bent gewoon jaloers dat ze gaan, maar als je zelf parlementariër was, was je beslist meegegaan.”
“Daarom: ode aan mijn Karel Doe’t-nie en die Aziz Gajeniet.”
“Neks ode aan hen. Ze hadden meteen moeten zeggen: ‘ik bedank om te gaan’, en niet pas toen de kritiek op die reis losbarstte.”
“Ach mang, hou liever je sm*&%L, want toen jouw corrupte club met die landrover en die geboorde emmerman aan het bewind was, was het hetzelfde liedje.”
“Maar wij hadden toen tenminste een stabiele economie.”
“Ja, zo stabiel, dat het 26 zetels voor de tegenpartij veroorzaakte. Het was gewoon een stilstaand vliegtuig met draaiende motoren.”
“Nu is het luchtzakkenvliegen met sputterende motoren. Ziekenzorg is niet meer gegarandeerd, uitbetaling pensioenen is niet meer zeker, die koers is sluipfasi officieel gedevalueerd naar 5 punt 2; Atmos Pindarindabinda had gelijk.”
“En de buitenkoers blijft maar hardnekkig bestaan, die is intussen weer geklommen naar vijf punt 55.”
“Zolang we meer dollars uitgeven dan we verdienen, gaat dit zo blijven, of we doen wat de Wereldbank zegt: devalueer flink boven de parallelkoers, en dan verdedig je die koers. Nu ga je weer dat gespeculeer en gesjoemel met twee koersen hebben en eindstand stijgt die koers maar raak tot misschien weer naar 1 op 3000.”
“Breaking news, dit is geweldig: Curtis heeft een award en een Amerikaanse beurs gewonnen, maar hij twijfelt of hij die beurs van 19.000 US$ gaat nemen, want dan moet hij huis, haard, werk en z’n geliefd land voor een tijdje verlaten.”
“Zeker is hij bang dat men gaat zeggen: ’kijk, hij is gezwicht voor die dollars.”
“Als ik die Curtis was, zou ik die beurs meteen accepteren, m’n bachelor gaan afmaken, desnoods verder gaan met een master, dan hebben we straks een beter geschoolde WZM-leider.”
“Maar anderen plaatsen vraagtekens bij de award toekenning van die movement van onze internationale professor Hubert Rampentrap of hoe hij heet. Merendeels anti-Baas mensen en bewegingen winnen z’n award.”
“In ieder geval, Curtis z’n ster stijgt.”
“Helemaal waar. Een rondje op misschien onze toekomstige WZM-bachelor.”

Rappa