Seti SRnan praat met issuegroepen en activisten
24 Mar 2016, 12:32
De actiegroep Seti SRnan voert besprekingen met activisten en issuegroepen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te komen tot de formulering van een alternatief politiek programma. Nadat eerder werd gesproken met mw. Titia Gunther die opkomt voor de belangen van dialysepatiënten, en met de heren Curtis Hofwijks van de actiegroep ‘Wij zijn Moe’ en Rumi Knoppel van ‘Freedom Vibez’, sprak Seti SRnan op maandag 21 maart 2016 met mw. Minouche Bromet van het Vrouwen Parlement Forum.

In de media zijn er dagelijks berichten van activisten en issuegroepen die actie voeren tegen sociale wantoestanden, ongelijke machtsverhoudingen, machtsmisbruik en corruptie. Er zijn diverse groepen die opkomen voor de belangen van mensen met specifieke problemen. Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat deze groepen gemeenschappelijke doelen en uitgangspunten hebben. Het gaat bij allemaal om vrijheid en gelijkheid in Suriname. Zij richten zich op verschillende issues en doelgroepen en hebben verschillende actiemodellen, maar in de kern gaat het hen om bestrijding van onrecht en de bevrijding van mensen in achterstandsposities.

In de gevoerde gesprekken is gebleken dat er weinig concreets wordt bereikt ondanks de grote inzet van de mensen. Het probleem is dat de issues ondanks alle inzet bijna nooit op de nationale politieke agenda komen. Het politieke instrument om de eisen van de issuegroepen om te zetten in beleid, ontbreekt.

Een alternatief programma
Enkele belangrijke voorlopige conclusies uit de gevoerde gesprekken zijn:
• In het gesprek met mw.Gunther van de dialysepatiënten werd duidelijk dat gezondheidszorg overheidszorg moet zijn. De problemen van de dialysepatiënten laten zien dat het uitbesteden van de zorg aan verzekeringsmaatschappijen en particuliere instellingen, leidt tot ernstige problemen voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving.
• Het gesprek met Curtis Hofwijks van 'Wij zijn Moe' ging onder meer over de politieke bewustwording van de jongeren. De jongeren worden beheerst door een materialistische consumptiecultuur die wordt aangejaagd door Hollywood en Bollywood, door NBA en Champions League. Er moet gezocht worden naar nieuwe manieren om de jeugd politiek bewust te maken.
• In de gesprekken kwam naar voren dat het politiek-bestuurlijk systeem van het land niet functioneert. De problemen van het land worden niet opgelost. Een van de belangrijkste oorzaken is gebrek aan democratie in de gevestigde politieke partijen. De partijen zijn instrumenten in handen van een heersende kliek die de partijen gebruiken om hun achterbannen te manipuleren.
• De heer Rumi Knoppel van Freedom Vibez pleit voor de ontwikkeling van nieuwe politiek-bestuurlijke systemen, die beheerst worden door de burgers. De grote machtsblokken van de overheid (regering, parlement en rechterlijke macht) moeten opgedeeld worden in kleinere, beter door de burgers beheersbare instituten. Er moet meer regionale en sectorale variatie komen in de bestuurlijke systemen. Het huidige systeem is ongevoelig voor de enorme diversiteit aan belangengroepen in de samenleving van de 21ste eeuw.

Vrouwen Parlement Forum
Op maandag 21 maart had Seti SRnan een ontmoeting met mevr. Bromet van het Vrouwen Parlement Forum. Zij gaf uitleg over de doelstellingen en de werkwijze van het Vrouwen Parlement Forum. In achterstandsbuurten worden vrouwen weerbaar gemaakt middels trainingen (bijv. businessplannen maken) en vrouwen in leidinggevende posities worden versterkt door het samenkomen in het Vrouwen Café.
Enkele belangrijke aandachtspunten tijdens de bespreking waren:
• Hoogopgeleide vrouwen verdienen minder dan mannen in dezelfde posities en ze dringen niet voldoende door in de top, omdat de cultuuromslag nog moet komen. Shared responsibility door beide partners. Kansarme vrouwen hebben andere problemen. Zij moeten vaak meerdere banen hebben om het hoofd boven water te houden.
• Vrouwenproblemen hebben ook te maken met de machocultuur van het land. Wat wordt er van mannen en vrouwen verwacht en kunnen ze die verwachtingen waar maken? Er wordt van vrouwen verwacht dat zij goede moeders zijn, maar zij moeten twee of drie jobs en hossels doen om hun gezin te onderhouden.
• De ongelijkheid neemt toe in tijden van crisis. Als de koek kleiner wordt, krijgen niet alle mensen een kleiner stuk. De rijken blijven rijk en worden verhoudingsgewijs nog machtiger. Het deel van de koek voor de rest wordt veel kleiner.
• Tienerzwangerschappen van jonge meisjes worden afgekeurd, maar waar zijn dan de vaders, de verwekkers.
• De positie van jonge mannen is bijzonder wankel. Zij lijden onder een toestand van vervreemding, omdat zij niet kunnen waarmaken wat er van hen verwacht wordt. Van jonge mannen wordt verwacht dat zij vaders en verzorgers zijn, maar zij kunnen niet aan die verwachting voldoen. Is deze verwachting reëel? In de reclame worden verwachtingen gepropageerd die niet haalbaar zijn voor de meeste jongen mannen: vaste baan, verzekering, huis, man en vrouw samen, met de kinderen huiswerk maken, mooie auto, sport, hobby's, gezond eten, trip naar Miami, merkkleding etc.
• Alleen arbeid voor een officiële instantie (een overheidskantoor of een bedrijf) geeft recht op een inkomen. De prestaties van huisvrouwen en mantelzorgers en mensen die vrijwillig aan buurtwerk doen, worden niet materieel gewaardeerd. Dat moet veranderen. Veelal vrouwen doen onbetaald buurtwerk en vervullen zorgtaken. Ook kansarme vrouwen moeten de keuzevrijheid hebben om met de kinderen thuis te blijven. De samenleving ( mannen en vrouwen) moet daarvoor garant staan.

Issues omzetten in beleid
Seti SRnan gaat voort met het voeren van gesprekken met activisten en issuegroepen. Het is de bedoeling dat deze gesprekken resulteren in de formulering van politieke eisen. Deze eisen kunnen dan aan politici, wie zij ook mogen wezen, worden voorgelegd voor uitvoering. Met ‘voorleggen’ wordt hier niet bedoeld het presenteren van teksten op papier, maar het voeren van politieke acties, zoals het houden van congressen, betogingen, stakingen en andere vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Seti SRnan is een open netwerk, bestaande uit mannen, vrouwen, jongvolwassenen en jongeren van allerlei politieke achtergronden, ongeacht ras. Het is geen nieuwe politieke partij. Een partij is een afbakening van insiders versus outsiders waarbij de insiders hun programma proberen te verkopen aan de outsiders. Seti SRnan heeft geen vooropgezet programma, maar wel een outline: staatshervorming en bewustwording:
• Democratisering van de samenleving in alle lagen, in alle sectoren, in alle instituten, in alle politieke partijen
• Ontwikkeling van nieuwe, meer demografisch en sectoraal gediversifieerde politiek-bestuurlijke organen (waarover Freedom Vibez een aantal voorstellen heeft)
• Ondersteunen van activisten en issuegroepen (Wij zijn Moe, Freedom Vibez, Vrouwen Parlement Forum, activisten voor gender, milieu, LGBT, Rasta, winti, Anticorruptie, Burgerparticipatie, Seti NPS etc. etc.)
• Ontwikkeling van een politiek instrument zod,at aan de politieke eisen van versnipperde issuegroepen, die allen goed bezig zijn, maar nooit iets bereiken, politieke kracht kan worden bijgezet.

Paramaribo, 23 maart 2016
Wim Bakker,
Lid van Seti SRnan
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April