Column: Politieke Borrelpraat (PBR) 296
20 Mar 2016, 22:57
foto
Actievoerders 'Wij zijn Moe' bij Waterkant. (Archieffoto)


“Zien jullie? Die huidige crisis heeft z’n goede kanten; wan ogri tya’wan bun.”
“Bedoel je die verzachtende maatregelen die onze Pres for Des heeft aangekondigd?”
“Ach nee, dat zijn politieke zoethoudertjes op een gloeiende plaat, om die massa-achterban te doen geloven dat er werkelijk wat aan het verlichten van hun noden wordt gedaan.”
“Ten minste denkt deze volkspresident aan de mofina-wan, al vind jij het maar ‘een-doen-alsof.”
“Maar ik vond het een teken van zwakte dat hij nomo-nomo vond dat hij wat moest zeggen over die onverlaten die anderen de straat op doen gaan om tegen de crisis te protesteren.”
“Inderdaad, als je je stoort aan dat stelletjes onverlaten, laat je zien dat ze je werkelijk wat doen.”
“Die Curtis M’e Weri-jongeman noemt deze verlichtende maatregelen te gefragmenteerd.”
“Gelijk heeft hij. Er is geen sprake van een samenhangend geheel van maatregelen.”
“Paniekvoetbal, piki-piki-pley, snel-snel proberen die onverlaten met hun bord ’Bouta moet weg’ wat wind uit de zeilen te halen.”
“Maar aan de andere kant haalt die Lurtis Plofwijk ongewoon fel uit naar de president; hij noemt die bij naam de grootste leugenaar. Dat trekt z’n hele reactie uit balans, want voor de rest heeft hij z’n kritieken goed gebalanceerd geuit.”
“Dan heeft Baas misschien gelijk als hij aangeeft dat een aantal Curtis-aanhangers meedoet bij het verdelen van de hulppakketten.”
“Maar heeft die Zurtis dan geen gelijk? Denk aan al die leugens sinds de jaren ’80? Weet je nog: ‘aan zonnesteek overleden’ en ‘op de vlucht neergeschoten?”
“We hebben het nu niet daarover. Ik zeg: Dat gedrag van die Purtis Bofwijks doet me denken aan die dierendocumentaire van National Geographic, waarin te zien was hoe in een groep Chimpansees het dominantste mannetje de leiding had. Toen die ouder werd en steeds zwakker werd om de groep te leiden, werd die met veel geschreeuw en machogedrag uitgedaagd door jongere mannetjes.”
“Hoe liep dat af?”
“Wel, in het begin sloeg hij met zijn aanhang alle jongere concurrenten tegen de vlakte, maar een paar stonden steeds weer op en vielen hem na een tijdje weer aan. Dus die leerden door steeds vallen en opstaan steeds beter te vechten, totdat eentje die er niet moe van werd om steeds op te staan, de gevierde leider wist te verslaan. Hij werd dus de nieuwe leider van de ‘tribe’.”
“En deed die het beter?”
“Dat liet het filmpje niet zien. Wel was te zien hoe de nieuwe leider alvast een triomftocht maakte, waarbij hij zichzelf heftig brullend en tanden pierend op de borst sloeg. En hij mocht de harem vruchtbare wijfjes van de ouwe leider meteen overnemen.”
“Accepteerden die wijfjes de nieuwe leider?”
“Jawel, dat was duidelijk te merken toen ze allemaal hun edele achterwerk naar hem omhoog tilden.”
“Ja, waarschijnlijk ontbeerden ze al een tijdje een stevige robbedobbe, want die ouwe leider zal wel niet meer tot tien hebben kunnen tellen.”
“Inderdaad, want die nieuwe leider begon er meteen op los te meppen en te veppen, te deppen en te weppen; boeke-boeke-boeke, pompetrollie, rampetampe, echt een bevruchtingsorgie, maar daarvan was het grootste deel uit de film geknipt. Je zag de nieuwe Baas wel wat later uitgeput tussen de vrouwtjes liggen, terwijl hij van links en rechts vertroeteld werd.”
“Dus volgens jou is die Curtis bezig uit te groeien tot een kandidaat voor het volgend leiderschap van onze ‘Suriname Tribe?”
“Hij is op weg, en ik zie voorlopig nog geen andere jonge mannetjes naar die positie groeien.”
“Maar mijn lieve hemel, da hoe dan, als hij nu al zegt moe te zijn.”
“Je zal zien hoe snel hij actief wordt als hij dichterbij de pot met staatsdollars komt.”
“Daar zou jij toch ook meteen klaarwakker van worden? Kom nou!”
“Ja, maar die Hurtis is toch niet representatief, niet geschikt, niet kundig, niet betrouwbaar, niet, niet, niet….. neks no boeng voor een presidentsfunctie?”
“Is de huidige dat wel?”
“En die emmerboorder vóór hem dan?”
“En wattebout dat drankorgel dáárvoor dan?”
“Eh, no tak neks abra mi idool; die joeg de Guyanezen tenminste weg uit ons territoriaal zeegebied en liet ons tenminste twee grote bruggen en een rotonde.”
“Ach, ze gaan die Wurtis van je op tijd inkapselen, zoals ze met velen die zo hard in de oppositie schreeuwden, hebben gedaan.”
“Denk aan brood met brug.”
“Wilgo wan no mang doro.”
“Maar feit is, dat we ons ernstig moeten beraden wie onze volgende roerganger wordt, want uit alles blijkt dat de huidige niet meer zo stuurvast is.”
“Je stelt: ‘…niet meer zo.’ Was hij dat dan wel ooit?”
“Oké, maar hebben we niets beters in de aanbieding?”
“Broeder, in de toppolitiek maakt over het algemeen de grootste schreeuwer, krachtpatser, domme kracht, leugenaar en manipulator het. Zie maar de opmars van die Donald ‘Adolf’ Tromp van Deutsche Abstammung. Die zingt straks ook nog: ‘ben ik van Duitschen bloed, den vaderland getrouwe....”
“Maar wat vinden jullie van die landbouwminister die de val van de groenteprijzen in de schoenen schuift van al die supermarkets die groenten verkopen afkomstig van parttime telers, die zelf al een werk als ambtenaar hebben en daarmee het brood uit de mond halen van de full time landbouwers en marktverkopers?”
“Maar hij heeft toch gelijk?”
“Is er onderzoek gedaan naar de hoeveelheid groenten die wordt afgezet bij de supermarkets tegenover het aanbod op de Centrale Markt?”
“En de belangrijkste LVV-beleidsvraag beantwoordt de minister niet: wat doet de overheid aan het overschot aan groenten op de markt?”
“Inderdaad, in vele landen bestaat er een landbouwnoodfonds waaruit in zulke gevallen geput wordt om de groenten toch op te kopen, zodat de producenten niet kapot gaan.”
“Hier kennen we eerder een garantiefonds voor het aankopen van nieuwe ministerswagens, want ze kunnen toch niet op de fiets naar het werk gaan?”
“Maar er was toch sprake van zo een garantiefonds bij het opzetten van die cassave-verwerkingsfabriek daar bij Zanderij?”
“Jazeker, de fabriek staat er, met gloednieuwe machines, met alles d’r op en d’r aan, maar de tent draait niet.”
“Waarom niet? Hebben de landbouwers geen cassave geplant?”
“Jawel, vraag maar aan de Yogi uit Saramacca, maar ze bleven met hun product zitten.”
“Maar mijn hemel, in wat voor een bananenkolonie leven we? Fabriek klaar, producenten oogsten, wat ging er dan fout, want de president heeft onlangs nog gezegd dat dat cassaveproject een faliekante mislukking is geworden.”
“Jammer dat hij niet verteld heeft of misschien bewust heeft verzwegen, waarom dit steengoede project een mislukking is geworden.”
“Waarom?”
“Omdat iemand met lange vingers er met de kas voor de opkoop van cassave vandoor is gegaan. Zo simpel is dat.”
“En is die iemand daarvoor niet vervolgd?”
“Oh nee, daar heeft de politieke protectie voor gezorgd, die ook die jas-en-dasboeven bij ons energiebedrijf de hand boven het hoofd houdt.”
“Maar degenen die zulke dieven en helaas ook dievegges beschermen, zijn dan toch ook deel van die boeverij?”
“Hiep-hiep-hoera, eindelijk denk je door, dankzij of ondanks de sopi.”
“No zeur jongu, jij zuipt ook.”
“Dan heeft Miwanni Zeggen gelijk als hij zegt dat al die schreeuwerds op feesboek liever ‘ik ben moe/p’a moni de’ kunnen gaan ondersteunen.”
“Ach, het is makkelijker om vanuit je ‘comfortzone’ achter je toetsenbord je gal te spugen op alles en iedereen, natuurlijk behalve op jezelf, dan bij Kwakoe of Spanhoek te gaan staan en zichtbaar voor iedereen te worden.”
“Waarom gaat Wilgo Koffer-zonder-inhoud met z’n luilakkenclub na elf uur ook niet daar staan?”
“Hé, lummel, noem mijn collega’s geen luilakkenclub. We zijn hardwerkende en ondergewaardeerde opvoeders.”
“Da wat doet u dan hier, meester?”
“Ik ben nu gepensioneerd, dus nu kan ik vrij zuipen, dus L*&%L me niet.”
“Hé, hé, rustig aan; we worden toch niet net zo grof als ‘ik-ben-moe’? Dalijk ga je me ook ‘grootste leugenaar’ noemen.”
“Ik zei aan het begin: wan ogri tya wan bun, kijk hoe al die dingen waarover we al jaren klaagden, zich dankzij de crisis beginnen te ordenen.”
“Kari den bun, kon teri den.”
“Overschot aan supermarkets wordt gesaneerd. Importeurs bundelen zich en beperken hun importen en gaan meer duurzame artikelen binnenhalen. Vakbeweging en importeurs maken één vuist tegen valutaspeculanten, banken bundelen zich tegen de oneigenlijke bevoegdheden van cambio’s; tweedehandse auto-importen worden aan banden gelegd, huurprijzen moeten in srd, de toeristenkaart voor 35 US$ i.p.v. die dieftige 100 US$ is een feit, de backtrack wordt gelegaliseerd en daardoor gecontroleerd en de valutaveilingen zullen de koersspeculaties en de cambio’s aan banden leggen.”
“Ja, maar de president zegt terecht dat er nog steeds teveel wordt verspild.”
“Dan laat hij een dienstreizenstop voor de komende zes maanden afkondigen, alsook een Pradostop, want de grootste verspiller is echt niet de particuliere sector, maar die overheid, Lanti; laat hij de verspillers dáár slapeloze nachten bezorgen.”
“Zo niet, dan zetten we Curtis daar om het doen.”
“En now m’o stop nanga dringi, want ik wil nuchter zijn tijdens de valutaveiling morgen. Proost op een goede koers en daarna vrolijk Holi en shub Pasen.”

Rappa

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June