Bert Eersteling is de weg kwijt
19 Mar 2016, 19:19
foto


Misschien heeft hij verkeerde bronnen gebruikt, of misschien luisterde hij te veel naar niet-deskundigen. Maar het artikel van Bert Eersteling Het failliete leiderschap van de Republikeinen in USA op Starnieuws bevat zoveel fouten en onwaarheden dat een correctie op de plaats is. We moeten Surinamers die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse (voor)verkiezingen, maar geen tijd hebben om die te volgen, de juiste informatie verschaffen. Het artikel van dhr. Eersteling is misleidend en ronduit fout.

Dhr. Eersteling stelt: “Na enkele debatten is al gauw gebleken dat Hillary de presidentskandidaat van de Democraten zal zijn.” De juiste stelling is dat na enkele primaries en caucussen (voorverkiezingen. Er zit wel een verschil tussen die twee) Hillary Clinton een dusdanige voorsprong op Bernie Sanders heeft waardoor het mathematisch moeilijk wordt voor Sanders om nog te winnen. Maar de eerste verkiezing in Iowa (1 februari 2016) eindigde 50-50. Clinton won op enkele honderdste procenten na. De tweede voorverkiezing in New Hampshire (NH), op 9 februari 2016, verloor zij grandioos. Na NH ging het beduidend beter waardoor Clinton kon uitlopen. Intussen heeft zij 1606 afgevaardigden kunnen bemachtigen tegenover 851 voor Sanders. Dus de bovenstaande stelling is incorrect.

Verder stelt de scribent dat er in het begin van voorverkiezingen van de Republikeinen (ook genoemd Grand Old Party of GOP) er 8 kandidaten waren. Een grove vergissing! Er waren in den beginne 22 kandidaten. Ja echt waar, 22! Een groot deel is uitgevallen voordat de voorverkiezingen begonnen. Op 1 februari tijdens de eerste caucus in Iowa deden er 12 GOP kandidaten mee. Niet 8.
Een andere bewering is dat er momenteel 4 kandidaten zijn overgebleven. Maar dat is ook niet waar. Het zijn er drie. Het artikel van dhr. Eersteling verscheen op 17 maart. Twee dagen daarvoor stopte Marco Rubio met campagne voeren nadat hij zijn home-state Florida verloor. Dus niet vier maar drie kandidaten: Donald Trump, John Kasich en Ted Cruz.

Dhr. Eersteling gaat verder door te stellen dat het (onjuiste) aantal van 8 kandidaten een teken is dat het leiderschap van de GOP failliet is. Dat is een verkeerde constatering. In 2012 schreven, schrik niet, 152 presidentskandidaten zich bij de GOP in. Was er in 2012 sprake van een failliet leiderschap? In 2008 waren het er 12. Was er toen ook sprake van failliet leiderschap? Nee! De stelling: 'veel kandidaten = failliet leiderschap' is krom. Ik zou juist constateren dat het democratisch gehalte verdomd hoog is.

Wie goed leest zal zien dat in feite elke Republikein zich kandidaat kan stellen. De kandidaat met de langste adem (financieel en het winnen tijdens de voorverkiezingen) wordt de presidentskandidaat van de GOP.
De fouten in het artikel van dhr. Eersteling stapelen zich op. Hij schrijft: “Ik vermoed echter dat Ted Cruz en Marco Rubio die beiden een Latino achtergrond hebben, geen deel zullen uitmaken van 'The Tea Party'” Weet dhr. Eersteling niet dat Marco Rubio de kandidaat van de 'Establishment' (gevestigde orde) was? Mensen in de Tea Party Movement maken ook deel uit van de gevestigde orde maar laten we kijken naar Ted Cruz. Hij is lid van de Tea Party. Zijn standpunten zijn ook zeer conservatief. Zo is hij geen voorstander van same-sex-marriage en heeft hij zijn kiezers beloofd deze 'crisis' te zullen aanpakken als hij president wordt. Hij heeft van alle kandidaten de meeste steunbetuigingen gehad van TEA party activisten en organisaties. Na de terugtrekking van Marco Rubio uit de voorverkiezingen noemde hij Cruz de enige echte conservatief van de GOP.

Nu de bewering van dhr. Eersteling over Trump. “Wat wel opvalt uitgaande van de informatie die ik uit nieuwsberichten en van het net haal en ook via mijn familie en vrienden in USA, lijkt Donald Trump de zegen te hebben van de zwakke leiding van de GOP.” . Dit is niet waar. Integendeel! De vrienden en de neppe nieuwssites hebben dhr. Eersteling op een dwaalspoor gezet. De gevestigde orde doet er nu alles aan om de mars van Donald Trump te stoppen. In een uitgave van National Review (Conservatief blad) is een hele uitgave aan Trump gewijd. Daarin proberen conservatieven de opmars van Trump te stoppen. Zijn conservatieve ideologie en verleden worden duidelijk in twijfel getrokken.

Intussen wordt er naar mogelijkheden gekeken om een Brokered Convention te houden. Een Brokered Convention ontstaat wanneer geen enkele kandidaat 1.237 delegates (vereiste aantal om de presidentskandidaat van de GOP te worden) achter zich heeft weten te halen. Trump heeft er momenteel 673, Ted Cruz 410 en Kasich 143. Bij een scenario waarbij het aantal van 1.237 niet wordt gehaald, zullen tijdens een speciale vergadering (Brokered Convention) de delegates van de verschillende kandidaten (ook van de kandidaten die zijn uitgevallen) stemmen en bepalen wie de presidentskandidaat van de GOP wordt. Eenieder met een beetje verstand weet dat alle politieke scenario’s, tijdens deze vergadering, denkbaar zijn. Trump weet dat ook en dreigt daarom met rellen binnen de GOP als hij niet de presidentskandidaat wordt.
Om kort te gaan. De stelling van dhr. Eersteling dat Trump de zegen heeft van de GOP is waarschijnlijk een scene uit de kinderfilm: “Peter Pan”.

Ik zou verder kunnen ingaan op andere misvattingen en conclusies van dhr. Eersteling, maar dat zou ons te ver voeren. Als zijn conclusies al op verkeerde stellingen zijn gebaseerd, heeft het niet veel zin om verder te gaan. Opmerkelijk is dat dhr. Eersteling niet aan bronvermelding doet. Een serieuze analist zou nooit volstaan met 'vrienden'.

Gregory Rijssen

Bronnen:

1) http://www.nytimes.com/interactive/2016/us/elections/primary-calendar-and-results.html?_r=0
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party_presidential_candidates,_2016
3) http://www.uspresidentialelectionnews.com/2016/02/2016-iowa-caucus-results-open-thread/
4) http://abcnews.go.com/Politics/marco-rubio-suspends-2016-presidential-campaign/story?id=37662633
5) https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party_presidential_candidates,_2012
6) https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Party_presidential_candidates,_2008
7) http://www.nationalaffairs.com/publications/detail/a-republican-nomination-process
8) http://observer.com/2016/02/today-the-establishment-officially-chose-marco-rubio/
9) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_politicians_affiliated_with_the_Tea_Party_movement#Florida
10) http://thinkprogress.org/lgbt/2016/01/27/3743336/cruz-gay-marriage-iowa/
11) https://en.wikipedia.org/wiki/Endorsements_for_the_Republican_Party_presidential_primaries,_2016
12) http://hotair.com/archives/2016/03/17/marco-rubio-lets-face-it-ted-cruz-is-the-only-conservative-left-in-this-race/
13) http://www.nationalreview.com/article/430194/donald-trump-michael-medved-says-trump-will-destroy-conservative-movement
14) http://fortune.com/2016/03/19/john-kasich-ohio-brokered-convention/
15) http://www.msnbc.com/msnbc/trump-warns-supporters-may-riot-fears-violence-escalate
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April