Dit jaar nog drie vieringen Bigi Sma Dey
15 Nov 2010, 19:30
foto


Nog vóór het einde van het jaar wordt op drie locaties en drie tijdstippen een Bigi Sma Dey georganiseerd.
Aanstaande zondag trakteert het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de oudere burgers in Marowijne op een feestdag. Dat gebeurt in Albina. Op 12 december zijn de 60-plussers van Paramaribo, Para, Wanica en Commewijne aan de beurt. Dan is Colakreek het decor voor de festiviteiten. Nickerie en Coronie krijgen een gezamenlijke Bigi Sma Dey op een nog te bepalen locatie en datum.

Dit zegt Erney Landveld, beleidsadviseur op het ministerie van SoZaVo, tegen Starnieuws. Afgelopen zaterdag is de viering van Bigi Sma Dey in Brokopondo volgens Landveld naar volle tevredenheid van de senioren verlopen.

Vooral om de ouderen tegemoet te komen heeft de overheid ervoor gekozen om de Bigi Sma Dey op verschillende plaatsen in het land te vieren, zegt Landveld: “Door het feest dichterbij de mensen te brengen, kunnen we meer ouderen uit alle districten erbij betrekken. Bovendien zien we op deze manier kans om ouderen die elkaar soms in geen jaren hebben gezien, weer samen te brengen. Zaterdag zag ik twee oude vrienden in innige omhelzing. Dat was ontroerend om te zien. Hun laatste ontmoeting was vijftien jaar geleden. Voor veel ouderen is het vervoer te duur of ze zijn fysiek niet meer in staat tot een lange busreis.”

Minpuntje van het feest in Brokopondo vormde de afwezigheid van president Desi Bouterse. De organisatie besloot zaterdag enkele uren op hem te wachten. Daarop verontschuldigde minister Alice Amafo van SozaVo, die zelf anderhalf uur later arriveerde dan gepland, het staatshoofd in haar toespraak. Volgens Landveld liet Bouterse, die zaterdag wel in het district was, later op de middag weten dat hij alsnog wilde komen: “Maar toen was het al te laat. De eerste bussen reden om drie uur in de middag alweer terug. Sommige ouderen moesten van Zanderij nog helemaal naar Kwakoegron.”

Bigi Sma Dey is een jaarlijks terugkerend evenement waarmee de overheid haar dank en waardering wil overbrengen voor de bijdrage van 60-plussers aan de ontwikkeling van het land. Het initiatief is in 1999 voor het eerst genomen nadat de Verenigde Naties 1 oktober hadden uitgeroepen tot de Dag van de Seniore Burgers. Landveld geeft toe dat de festiviteiten van Bigi Sma Dey dit jaar nogal laat zijn geprogrammeerd. Hij wijt dat aan de regeringswisseling van dit jaar. Landveld meldt dat Bouterse opnieuw uitnodigingen ontvangt om de komende vieringen bij te wonen.