De Hussaini Brahmanen
06 Mar 2016, 17:34
foto
Muharram processie van Hussaini Brahmanen in Nieuw Delhi met Taziya.


De term Hussaini Brahmanen hoorde ik voor het eerst in 1998 toen ik in Nieuw Delhi namens ons land een conferentie van de ‘Global Environment Facility’ bijwoonde. Een van de leden van de Pakistaanse delegatie vroeg mij of in Suriname ook Hussaini Brahmanen woonden. Ik zei haar, dat voor zover ik wist, dat niet het geval was, ik had die term nooit gehoord in Suriname.
Toen ik in februari 2000 in Nieuw Delhi kwam te wonen, heb ik geprobeerd meer te weten te komen over de Hussaini Brahmanen.

Een van de bekendste Hussaini Brahmanen was de beroemde acteur Sunil Dutt, die een hoofdrol vervulde in de bekende in 1957 uitgebrachte speelfilm Mother India. Later werd Sunil Dutt lid van de Congres Partij en was hij in het eerste kabinet van premier Manmohan Singh (2004 – 2009) minister van ‘Youth Affairs and Sports’ tot aan zijn dood op 25 mei 2005.

Wie zijn Hussaini Brahmanen?
De geschiedenis van de Hussaini Brahmanen begon toen Rahib Singh Dutt, een tot de hoge kaste behorende Hindu van de Mohiyal gemeente in India, met zijn zeven zonen aan de zijde van Imam Hussain, de kleinzoon van Profeet Mohammed (vzmh), in Karbala mee vocht tegen Kalief Yazeed. In die strijd in Karbala die plaatsvond in oktober 680 AD, vonden zowel Imam Hussain als alle zeven zonen van Rahib Dutt de dood.
Na die bloedige strijd ontmoette Dutt de familie van de Imam onder wie zijn zuster Zainab, die hem toen zei dat van nu af aan “zijn jullie niet meer alleen Brahmanen maar Hussaini Brahmanen”. Die term moet dus al langer dan 1300 jaar bestaan! Tijdens de lange Moslim heerschappij van India waren de Hussaini Brahmanen de enigen, die de titel van Khan en Sultan mochten krijgen en dragen.

Dat de Mohiyals hebben deelgenomen aan de strijd in Karbala kwam doordat zij goede relaties onderhielden met Kalief Ali, de vader van Imam Hussain. Een kleine groep van Mohiyals onder leiding van Rahib Dutt had zich als beroepssoldaten gevestigd in Baghdad, in een wijk die toen bekend stond als “Dair Al Hindiya” (= Indiase wijk), tegenwoordig 'Al-Hindiya'. Alvorens Imam Hussain de strijd aanbond tegen Kalief Yazeed had hij een brief geschreven aan groepen in de omliggende regio, waarin hij om hulp vroeg. Eén van de brieven bereikte Rahib Dutt die met zijn zonen en enkele anderen de Imam te hulp schoten.

De Mohiyals, die oorspronkelijk uit de Gandara regio (Uttar Pradesh) komen en bestaan uit een aantal van zeven tot acht Brahmaanse afstammingslijnen, hebben lang geleden het voorbestemde ambt van priester vaarwel gezegd. Zij gaven de voorkeur om beroepssoldaten te zijn, kenden een oorlogscultuur(zij streden onder anderen tegen de eerste Moghul Keizer Babur in 1526) en worden vaak vergeleken met de strijdvaardige Pasthtuns en Rajputs.

Waar zijn de Hussaini Brahmanen nu?
Na de bloedige strijd in Karbala keerde Rahib Dutt via Afghanistan terug naar het Aziatische subcontinent. Zij zijn nu verspreid over de Sindh en Punjab in Pakistan en in India onder meer in Bihar, Delhi, Maharashtra en Rajasthan. Er schijnen 125 families van Hussaini Brahmanen in Pune, de culturele hoofdstad van Maharashtra te wonen.
De Hussaini Brahmanen kunnen geïdentificeerd worden door namen zoals: Mohan, Bali, Chibber, Dutt, Bakshi. Lav, Bimwal en Jhingran.

Een aantal Hindus en Moslims erkent het bestaan van Hussaini Brahmanen niet, zij geloven de vertellingen van Mohiyal gemeenschap niet. Anderen zijn er wel van overtuigd dat de deelname van de Mohiyal gemeenschap aan de strijd in Karbala een historisch feit is. Degenen die zich rekenen tot de Hussaini Brahmanen zeggen ook dat alle directe nakomelingen van Rahib Dutt een soort snij-lidteken hebben op hun hals “which is indicative of the fact that they are descendants of those Brahmans whose throats were cut in the batlle of Karbala”.

Feit is, dat in delen van onder meer Delhi, Bihar en Lucknow de Hussaini Brahmanen deelnemen aan de processie die ieder jaar op de tiende dag van de Muharram i.e. de eerste maand van de islamitische kalender, wordt gehouden ter herdenking van het martelaarschap van Imam Hussain. De Hussaini Brahmanen die aan de processie deelnemen, slaan zich net als de volgelingen van Imam Hussain (de Shia Moslims) op de borst maar zij gebruiken geen messen en zwaarden.

Men zou kunnen zeggen dat de Hussaini Brahmanen een mix praktiseren van de tradities van het Hindoeïsme en de Islam. Een populaire gezegde in de Hindi/Urdu taal verwijst naar de Hussaini Brahmanen: “Waah Dutt Sultan, Hindu ka dharm, Musulman ka Imaan, Adha Hindu Adha Musalman ( Well Dutt Sultan, declaring Hindu religion and following Muslim faith, Half Hindu and Half Musalman”).

Rudie Alihusain


Enkele geraadpleegde bronnen:
“Karbala and how Lahore was involved”, Dawn Newspaper, november 2012, Pakistan.
“For Hussaini Brahmans, it’s Muharram as usual”, The Times of India, 5 november 2014.
“Hussaini Brahmans: a historic bondage between Hindus and Shias”, News Bharati, English, augustus 2013.
“Meet the Hussaini Brahmins, Hindus who observe Muharram alongside Muslims, First Post, november 2014.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April