Behandeling moties tijdens openbare vergadering maandag
14 Feb 2016, 00:01
foto


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft voor maandag 9.00 uur een openbare vergadering uitgeschreven. Op de agenda staat behandeling van de begrotingen, rondvraag en sluiting. Zij had met instemming van de coalitie de behandeling van de tien moties, acht van de oppositie en twee van de coalitie, die ingediend zijn, aangehouden. De begroting werd wel aangenomen donderdagavond. De oppositie heeft fel geprotesteerd tegen de gang van zaken en liep de vergaderzaal uit.

Intussen hebben de oppositionele partijen VHP, NPS, Pertjajah Luhur en ABOP een persconferentie belegd. Daar is aangegeven dat in strijd is gehandeld met het reglement van orde. De oppositie zegt in een persverklaring dat de behandeling van moties tegelijk plaatsvindt met de beraadslaging over het in behandeling zijnde onderwerp, tenzij De Nationale Assemblee (DNA) besluit de moties later te doen behandelen. "Een motie heeft het karakter van een voorstel om tot een bepaalde uitspraak te komen van DNA over het in behandeling zijnde onderwerp. Een motie wordt dus overbodig als het behandeld wordt, nadat er reeds een besluit is genomen over het in behandeling zijnde onderwerp. In elk geval dienen de moties behandeld te worden alvorens DNA overgaat tot het nemen van een besluit," stellen de oppositionele partijen.

Het is niet de bedoeling van de wetgever om nadat reeds een besluit is genomen over het in behandeling zijnde onderwerp, daarna moties te behandelen.
Dat de moties later kunnen worden behandeld is juist, echter kan deze behandeling nooit plaats vinden, nadat DNA zich heeft uitgesproken c.q. tot stemming is overgegaan.

De convocatie kwam nadat de oppositie de persconferentie had belegd. De politieke partijen zullen zich beraden over hun houding op de vergadering die nu is uitgeschreven. De fracties zijn principieel oneens met het aanhouden van de moties. Assembleevoorzitter Simons en NDP-fractieleider André Misiekaba stelden dat er geheel in overeenstemming met het reglement van orde is gehandeld.
Advertenties