Gajadien wil CLAD-onderzoek bij Sport en Jeugdzaken
13 Feb 2016, 06:37
foto
Een lijst van verenigingen waar er renovatiewerkzaamheden zouden zijn verricht.


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft een stapel stukken gedeponeerd bij Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons over geld dat door het ministerie van Sport en Jeugdzaken gedoneerd zou zijn aan organisaties. Volgens onderzoek van het Assembleelid zouden de organisaties het geld nooit hebben ontvangen. Bij de begrotingsbehandeling 2015 is gevraagd naar een onderzoek van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD). Er is tot heden geen rapport van de CLAD ter beschikking gesteld aan het college.

Gajadien overhandigde stukken aan Simons die volgens de comptabele regels zijn opgemaakt. De gelden zijn goedgekeurd, maar de organisaties hebben niets ontvangen. Uit de stukken die overgelegd zijn, wordt aangegeven dat diverse Islamitische verenigingen in Nickerie bedragen zouden hebben ontvangen tussen de SRD 9.000 tot SRD 22.000. De organisaties hebben te kennen gegeven de donaties niet te hebben ontvangen.

Het was DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld die in april 2014 als eerste in De Nationale Assemblee aankaartte dat er vermeende corruptieve praktijken op het ministerie van Sport en Jeugdzaken zouden plaatsvinden. Veel jongeren gebruiken het ministerie om zichzelf te verrijken, om financieel voordeel te halen uit projecten en precies daar worden corruptieve handelingen gepleegd, zei hij in het parlement.

De volksvertegenwoordiger zei toen dat president Desi Bouterse zich heeft ingezet voor de totstandkoming van dit ministerie. Hij moet zich er persoonlijk mee gaan bemoeien, was de wens van Breeveld. “Wanneer ik u dit zeg dan begrijpt u dat mijn vermoedens niet uit de lucht gegrepen zijn, dus ik zal pas tevreden zijn als de CLAD haar onderzoek heeft gedaan en daarvan verslag doet”. Volgens hem wordt de corruptie oogluikend toegelaten of openlijk gesanctioneerd. “De berichten die mij bereiken geven mij het gevoel dat de jeugd wordt gestimuleerd om zich bezig te houden met wat niet tot talent gerekend kan worden.” Zo zouden bedrijven van personen binnen het ministerie worden ingezet om projecten uit te voeren. “Dat is conflict of interest.”

De corruptieve praktijken lopen al vanaf de instelling van het ministerie in 2010, zei Breeveld. Vrijwel alle projecten die zijn bedoeld om de positie en de ontwikkeling van de jeugd te bevorderen, worden vooral financieel, misbruikt. Zo zou er zijn gesjoemeld met de financiële afwikkeling van bijvoorbeeld de anti-discriminatieloop in de jaren 2010, 2011 en 2012. Tot nu toe is er geen duidelijkheid gekomen, zegt Gajadien. Mensen die de situatie beu zijn op het ministerie, zouden de documenten naar buiten hebben gebracht. Hij hoopt dat er nu wel werk van de zaak gemaakt zal worden.
pdf-icon.gif Stukken_ingediend_op_11_febuari_in_DNA.pdf                
Advertenties