Minister herhaalt dat zij Marrons niet criminaliseert
12 Feb 2016, 00:38
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft donderdag nogmaals in De Nationale Assemblee aangegeven dat zij nimmer de Marrongemeenschap heeft gecriminaliseerd. De ABOP had hier een punt van gemaakt en vroeg om uitleg toen de bewindsvrouw aan het woord kwam. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons legde uit dat de uitspraak 'Marron geboefte' haar hamer gepasseerd was, omdat de minister deze kwestie in een context gebruikt heeft.

ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk ergerde zich samen met zijn fractie aan de wijze waarop deze kwestie werd aangepakt door de Assembleevoorzitter. Simons legde uit dat haar het verwijt is gemaakt dat de gewraakte uitspraak de voorzittershamer passeerde. Zij was het niet eens met Brunswijk dat ze voor de minister sprak. Het verslag van de vergadering is gedistribueerd aan de Assembleeleden. Simons haalde aan dat Van Dijk-Silos is ingegaan op de opmerkingen dat zij tegen Marrons en leden van de ABOP optrad op het ministerie.

De bewindsvrouw had met voorbeelden aangegeven dat zij juist de positie van twee mensen van de ABOP in orde heeft gemaakt. Een van hen is op het secretariaat van de minister. Zij is opgetreden tegen personen die zich schuldig hebben gemaakt aan corrupte praktijken en strafbare feiten. De uitspraak 'Marron-geboefte' had betrekking op die mensen en niet op een ras of politieke partij. Simons merkte op dat niemand in De Nationale Assemblee een opmerking heeft gemaakt, terwijl doorgaans gelijk geprotesteerd wordt als iets niet door de beugel kan. Volgens Simons had iedereen het goed begrepen. Weken later is de ABOP gekomen met het verwijt en vroeg om verontschuldiging van de minister.

De ABOP-fractie vroeg om het woord, nadat Simons en Van Dijk-Silos hun zegje gedaan hadden. Brunswijk had daarvoor uitgelegd dat de uitspraak voor problemen zorgt. Ook Marinus Bee en Edward Belfort vonden dat te licht over de zaak heen wordt gegaan. Simons vond dat de minister opnieuw verduidelijkt heeft dat zij Marrons niet heeft gecriminaliseerd. De Assembleevoorzitter sloot dit hoofdstuk af. Brunswijk was het er duidelijk niet mee eens en verliet de vergaderzaal. Later kwam hij terug.
Advertenties