DNA keurt naturalisatie 96 personen goed
11 Feb 2016, 18:06
foto
De Nationale Assemblee heeft met algemene stemmen de naturalisatie van 96 buitenlanders goedgekeurd. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee (DNA) heeft vandaag met algemene stemmen de naturalisatie van 96 personen goedgekeurd. De wet is technisch behandeld door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De inhoudelijke discussie over bevolkingspolitiek en beleidsaangelegenheden werd verwezen naar de begrotingsbehandeling.

Van de genaturaliseerde personen zijn 66 Guyanezen, 12 Haïtianen en enkele personen zijn afkomstig uit diverse andere landen. Het gaat om 50 personen van het mannelijke geslacht en 46 vrouwen. 68 van deze toekomstige Surinamers hebben lager onderwijs genoten, 8 middelbaar en 2 hebben hoger onderwijs gevolgd. Rabin Parmessar, voorzitter van de commissie van rapporteurs, merkte op dat zoetjes aan middelbaar en hoger onderwijs beginnen toe te nemen bij de mensen die naturalisatie aanvragen. Vroeger was China de hofleverancier, maar dit is intussen veranderd, merkte Parmessar op. Opvallend is volgens de commissievoorzitter dat er bijna geen Brazilianen naturalisatie aanvragen.

Op vragen van de commissieleden merkte minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie op dat er een scherper beleid moet komen. Zij onderstreepte ook dat er geen fouten mogen voorkomen op de formulieren. De bewindsvrouw benadrukte dat het niet kan dat mensen die SRD 400 verdienen garant kunnen staan voor anderen. Wat ook niet door de beugel kan, is dat iemand voor zichzelf garant staat. Binnen twee weken zullen zaken worden rechtgetrokken. Er komt ook een onderhoud met het ministerie van Arbeid over het verstrekken van vergunningen.

In de commissie van rapporteurs hadden verder zitting: Krishna Mathoera (VHP), Ruchsana Ilahibaks (NDP), Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur), Grace Watamaleo (NDP), Djoties Jaggernath (VHP) en Anton Paal (PALU).
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April