Nog geen uitgewerkt plan voor visumversoepeling
11 Feb 2016, 10:36
foto
De balie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de J.A. Pengelluchthaven waar personen een toeristenkaart kunnen kopen. (Foto Ranu Abhelakh)


De aangekondigde visumversoepeling die 1 maart moet ingaan, heeft nog geen vorm. De aankondiging is gedaan om aan te geven dat er al wordt gedacht en uitgewerkt, zegt vicepresident (vp) Ashwin Adhin aan Starnieuws. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) is bezig de zaak uit te werken.

“De visa entry heeft te maken dat personen naar Suriname komen en hier het visum krijgen”, licht de vicepresident nader toe. De regeling zal ook gelden voor zakenmensen in het kader van Foreign Direct Investment. Adhin geeft aan dat het niet slechts om een toeristenkaart gaat. Er zijn meerdere mogelijkheden die Suriname kan toepassen. Hij wijst erop dat het één en andere ook met de bilaterale betrekkingen en reciprociteit te maken heeft. Er zijn al wat zorgpunten geuit. “Belangrijk is dat wij naar onze eigen situatie kijken en hoe wij de dingen gaan uitwerken. Dit zodat deze in ons voordeel zijn en wij geen nadelige effecten krijgen.” Er zijn zowel vooraf en daarna procedures, weet hij. “Voor mij is het nu even kijken hoe het ministerie daarmee omgaat en wat de werkelijke vorm wordt.”

Adhin wijst erop dat de aankondiging is gedaan tijdens een ontmoeting tussen president Desi Bouterse en de Chinese ambassadeur Yang Zigang. Op een receptie dezelfde avond bij de ambassadeur heeft de vp deze mededeling herhaald. Adhin zegt dat Suriname per 1 maart, visa bij aankomst zal verstrekken. “De stap om het visumbeleid te versoepelen is bedoeld om de toegang naar Suriname te vergemakkelijken ter bevordering van het toerisme,” liet de regering in een persbericht weten. De versoepeling zal gelden voor personen uit China, India, Indonesië, en overige lidlanden van Unasur en Celac, die nu nog een visumplicht hebben.

De lijn voor toeristen wordt doorgetrokken naar investeerders. “Wij praten al jaren over toerisme bevorderen en Foreign Direct Investment. Maar er zijn ook een heleboel randvoorwaarden die je daarvoor eerst in place moet brengen, wijdt Adhin uit. Centraal in de gedachte voor de visumversoepeling is de doorstroom van deze groep vergroten. “Wij moeten veel meer stimuleren en vervolgens investeringen proberen te trekken.” Hij gelooft dat de versoepeling vele spin-offs met zich zal meebrengen.

Chinezen toeristen
Intussen hebben verschillende vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap de regering tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar bedankt voor de visumversoepeling. Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China is de president en de regering dankbaar voor het opstellen van een nieuw visumbeleid. “Het is een goed gebaar vanuit de regering om toeristen en investeerders welkom te heten. Het zal makkelijker zijn voor de toerist en de zakenman.”

Yang geeft aan dat tot op dit moment het heel moeilijk is voor de gewone Chinees om aan een toeristenvisum te komen voor Suriname. “Suriname is meer open voor de Westerse landen, zoals Canada, de Verenigde Staten van Amerika en de Europese landen, maar niet voor China.” De diplomaat zegt dat door de economische ontwikkeling in zijn thuisland, er een hele grote middenklasse is ontstaan, “Ik denk het heel wijs en slim is van de Surinaamse regering om het visumbeleid open te stellen voor deze groep personen. Ze hebben veel geld en de wens om landen en plaatsen te zien, inclusief het ecotoerisme, waar Suriname bekend om is.”

Nieuw visumbeleid
Unasur kent 12 lidlanden in Zuid-Amerika, inclusief Suriname en Guyana, waarvan de meeste ook lid zijn van de Celac (33 lid landen in Latijns-Amerika en Caribische regio, inclusief Suriname). Op de website van het Buza-ministerie zijn de landen en welke paspoorthouders aangegeven die al visumvrij naar Suriname kunnen afreizen. Dit kan door een visumafschaffingsovereenkomst op basis van reciprociteit.

Burgers uit de Caricom-landen kunnen zich voor zes maanden vrijelijk bewegen in Suriname en ‘skilled persons’ uit bepaalde groepen mogen zich vestigen om te werken. Volgens de 2015-statistieken van de immigratiedienst van de Militaire Politie zijn uit China, India en Indonesië respectievelijk 6.259, 818 en 493 personen in Suriname aangekomen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April