Ebola-protocol toegepast op Zanderij door fout in formulier
11 Feb 2016, 00:00
foto


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid spreekt met klem tegen dat er een passagier, die besmet is met het ebola-virus, op de SLM-vlucht uit Nederland zat. Bij online invullen van het ebola-formulier heeft een passagier in Nederland een vraag verkeerd beantwoord. Op basis hiervan was hij geclassificeerd als een 'suspect passagier'. Het ebola-protocol van Volksgezondheid van januari 2015 trad meteen in werking. De passagier is gescreend door een speciaal getraind team.

Mensen belden in paniek naar elkaar en stuurden elektronische berichten rond. Op de Johan Adolf Pengel luchthaven te Zanderij was woensdagmiddag duidelijk te merken dat er iets ongewoons aan de hand was. Minister Pengel deelt Starnieuws mee dat de passagier onderworpen werd aan een controle. De gezondheidsautoriteiten op Schiphol werden ingeschakeld samen met verantwoordelijken van de SLM. De passagier is conform procedure onderworpen aan een screening. Het bleek om een fout ingevuld formulier te gaan.

De passagier is uit voorzorg bij aankomst op Zanderij andermaal aan een screening en paspoortcontrole onderworpen, omdat nadere berichtgeving van de Port Health Authority Nederland uitbleef. Na het onderzoek is gebleken dat de passagier geen reisgeschiedenis heeft uit een van de gebieden waar de ebola transmissie in 2014-2015 plaatsvond. Verder vertoonde hij geen symptomen van enige ziekte. Er was dus geen reden om deze reiziger als suspect te blijven identificeren. Zijn contactgegevens in Suriname zijn opgenomen, eveneens die van passagiers die in zijn directe omgeving hebben gezeten.

In overleg tussen het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de Disaster Management coördinator is het onnodig geacht gebruik te maken van de quarantaine faciliteiten op de luchthaven. De minister heeft rapportage gekregen van het BOG dat alle operaties op de luchthaven normaal kunnen plaatsvinden. De interventie op Zanderij is ook gelijk gebruikt als een oefening om de procedures intern en extern te testen. Na evaluatie zullen de procedures, waar nodig, worden aangescherpt. Door dit incident heeft de afhandeling van de vertrekkende SLM-vlucht stagnatie ondervonden.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March