Rijstorganisatie Lareco vreest koersverliezen
10 Feb 2016, 12:13
foto
De koersontwikkeling van de SRD ten opzichte van de US$ (Grafiek:xago.org)


Stichting Wederopbouw Rijstbouw Lareco vreest dat zij het slachtoffer wordt van de valutaveilingen. Wekelijke valutaveilingen kunnen de koers aanzienlijk verlagen, waardoor boeren ook aanzienlijke verliezen zullen lijden. In een brief aan de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij en van Financiën, vraagt de stichting hoe deze verliezen van de boeren zullen worden opgevangen.

“De koers is steeds omlaag gebracht op het moment dat er moest worden geoogst,” zegt de stichting. De rijstboeren hebben heel veel schade opgelopen zonder dat de sector daarvoor is gecompenseerd, stelt de organisatie. Zij voorspelt dat de export weer gaat stagneren, de vraag naar padie zal afnemen met als gevolg weer “te lage prijzen” voor een baal padie.

“De kredieten die verwerkers en inputhandelaren hebben verstrekt om de inzaai mogelijk te maken, zullen niet terugbetaald kunnen worden, met alle gevolgen van dien,” schrijft de rijstorganisatie aan de bewindslieden. Zij vindt dat de situatie waarin de sector verkeert, het gevolg is van het beleid dat al enkele jaren wordt gevoerd.

De Centrale Bank van Suriname wil op korte termijn valutaveilingen houden om de koers omlaag te brengen. “Dat betekent dat wij niet de SRD 5,50 , maar minder zullen terugkrijgen voor de geïnvesteerde US dollars,” beklaagt de organisatie zich. Zij had verwacht dat door de devaluatie de export van rijst zou toenemen en de vraag naar padie zou stijgen, waardoor ook een betere prijs per baal padie zou worden verkregen.

De koers is na de devaluatie echter op hol geslagen en aangezien het land afhankelijk is van de import en van de US$, zijn er steeds meer SRD’s nodig voor de inzaai van een hectare. De stichting wil nu op “zeer korte termijn” van de ministers weten hoe de verliezen van de boeren zullen worden “geneutraliseerd.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April