Rechter Colombia verbiedt mijnbouw in heidegebieden
10 Feb 2016, 10:16
foto
De heidevelden in Colombia zorgen voor de watervoorziening in de steden. (Foto: Natalio Cosoy)


Het constitutioneel hof van Colombia heeft mijnbouw verboden in heidevelden van het land, ook wel bekend als ‘paramos’. De rechter zegt dat het mijnen van goud en olie in het kwetsbaar ecosysteem onomkeerbare schade zou kunnen veroorzaken.

De rechtbank heeft daarmee een eerdere uitspraak vernietigd dat mijnbouwbedrijven die al vergunning hadden, was toegestaan om te blijven werken in de heidevelden totdat hun licenties zijn verlopen. Met het besluit van de rechtbank komen ongeveer 350 mijnbouwvergunningen te vervallen.

De ‘paramos’ zijn vooral te vinden tussen een hoogte van 3.000 meter en 5.000 m. De ‘paramos’ zijn de sleutel tot de waterlevering aan steden in Colombia. Gedekt door gras en struiken, fungeren ze als grote sponzen, slaan het water op in het regenseizoen, om deze vervolgens in het droge seizoen los te laten.

Het behoud ervan wordt beschouwd als de sleutel voor de garantie van de watervoorziening voor Colombiaanse steden zoals de hoofdstad Bogota. Milieu-activisten zijn verheugd over de uitspraak.

Congreslid Alirio Uribe Munoz, een van de politici die de zaak bij het constitutionele hof heeft gebracht, zegt dat de uitspraak betekent ‘eerst leven, dan zakendoen’. Het hof heeft gevonnist dat onder geen enkele omstandigheid mijnbouw en olie-exploratie in deze gebieden mag worden toegestaan.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April