Minister Burleson krijgt complimenten voor pompprijs
10 Feb 2016, 00:39
foto
Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) heeft dinsdag van diverse Assembleeleden complimenten gekregen voor haar aanpak van de brandstofprijzen. "Ik ben geboren op 24 maart 1958. Voor het eerst in mijn leven heb ik gezien dat een product dezelfde prijs heeft in zowel Paramaribo als in het district. Ik heb in het weekend door het hele district gereden en ik heb alle pompen bezocht," vertelde Assembleelid Frederik Finisie (NDP). Hij heeft geconstateerd dat alle prijzen in Brokopondo overal dezelfde zijn. Dit is ongekend, zei het Assembleelid.

De bewindsvrouw deelde mee dat de brandstofprijzen die vastgesteld worden, landelijk dienen te worden gehanteerd. Zij deelde mee dat de oliemaatschappijen gegarandeerd hebben dat de prijzen tot Atjoni dezelfde moeten zijn. Dit is ook gebleken. De pompprijzen verschilden eerder ongeveer 60 tot 70 cent per liter met Paramaribo.

HI heeft in voorbereiding om samen met andere ministeries de brandstofvoorziening over water naar het binnenland verder te coördineren. Dit om te voorkomen dat er een prijsspiraaleffect optreedt voor niet alleen brandstof, maar alle geleverde goederen en diensten.

Minister Burleson deelde mee dat alle pompen in Brokopondo gecontroleerd zijn door de Economische Controledienst (ECD). Er wordt gewerkt aan de kwaliteitscontrole via laboratoriumtesten. De bewindsvrouw deelde mee dat gebleken is dat niet overal de geboden kwaliteit gasoline en diesel de toets doorstaat. Dit kan schade veroorzaken aan voertuigen en machines.

Ook winkeliers en alle leveranciers van goederen en diensten moeten erop bedacht zijn dat zij elk moment hun factuur moeten overleggen om de door hen gehanteerde prijs te rechtvaardigen, deelde de minister mee. Dit geldt voor alle sectoren op de interne markt. Koerswijzigingen kunnen slechts op de dollarcomponent van een prijs worden toegepast, en gelden niet zonder meer voor het geheel. Ook moeten de prijzen op goederen en diensten voor het publiek waarneembaar zijn aangebracht in SRD.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April