Dodson vraagt intrekking presidentieel besluit over water
10 Feb 2016, 00:01
foto
Vicepresident Ashwin Adhin antwoordt na uiteenzetting minister Regilio Dodson dat de president zich zal uitspreken. (Foto: Raoul Lith)


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) blijft bij zijn standpunt dat het presidentieel besluit over de winning van oppervlaktewater door een bedrijf gevestigd in Zwitserland, moet worden ingetrokken. "Het ministerie blijft erbij dat het geheel binnen een wettelijk kader geplaatst moet worden, waarin de juiste voorwaarden zijn aangegeven," stelde minister Regilio Dodson dinsdagavond in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. NH zal een beroep doen op de president om het besluit in te trekken.

Assembleelid Marinus Bee (ABOP) zei na de uiteenzetting van de bewindsman dat hij in de war is geraakt. Hij haalde aan dat het ministerie in hiërarchie van een lagere orde is en geen presidentieel besluit kan intrekken. De bewindsman zei dat hij slechts een voorstel doet aan de president, die uiteindelijk bepaalt. Vicepresident Ashwin Adhin zei dat deze kwestie intern is besproken. De minister heeft gemeend om deze kwestie in extenso aan te kaarten in De Nationale Assemblee. Adhin merkte op dat de president zich hierover zal uitspreken.

Niet ondernemersonvriendelijk
Dodson zei dat in het presidentieel besluit is aangegeven dat het ministerie van NH belast is met de uitvoering hiervan. De vorige minister van NH, Jim Hok, heeft op 30 april 2012 een brief geschreven aan het bedrijf waarbij hij rapporten vroeg over het exploitatieplan en de milieu- en sociale effecten studie. Deze stukken werden volgens de brief aan het bedrijf gevraagd, zodat NH het verdere proces kon inzetten naar een geldende vergunning c.q. concessie. "Ik heb in het archief op het ministerie geen reactie gezien op deze brief door het bedrijf," deelde Dodson mee.

De bewindsman heeft enkele weken terug de directeur van het Zwitserse bedrijf ontvangen tezamen met een adviseur van het kabinet van de president en de directeur van Conservation International Suriname. Hier heeft Dodson achtergrondinformatie gekregen over de grondgedachte van het presidentieel besluit. De minister heeft de leiding van het bedrijf intussen voorgehouden dat de regering niet ondernemers onvriendelijk wil zijn, maar dat de bedrijfsactiviteiten binnen een wettelijk kader dienen te geschieden en niet onder een presidentieel besluit. "Wij onderkennen de strategische economische waarde van het potentieel aan oppervlakte water, waar wij rijk aan zijn, maar de exploitatie daarvan komt volgens de huidige visie niet overeen met delen van de voorwaarden die in het presidentieel besluit zijn opgenomen," voerde de minister aan.

Onder paraplu waterwetten
Het bedrijf heeft zich tot nu toe slechts toegespitst op het zoeken van investeerders voor het ontwikkelen van technologie om het water te transporteren en naar mogelijke afzetmarkten. De milieueffectenstudie en daarbij behorende sociale effecten studie zijn nog niet uitgevoerd en er is nog geen zicht op wanneer die zal gebeuren. De minister benadrukte in De Nationale Assemblee dat deze en elke ondernemer onder de veilige paraplu van de waterwetten en met in inachtneming van redelijke termijnen mag ondernemen, maar niet onder de omstandigheden geschetst in het presidentieel besluit.

Het willen laten intrekken van het presidentieel besluit is niet om ondernemers onvriendelijk te zijn, "maar wij willen een juiste afweging tussen het ondernemersbelang en het ‘s landsbelang met inachtneming van de milieu- en sociale voorschriften. Dat is het beste gewaarborgd als het gestoeld is op een wettelijke basis," zei Dodson. Er moet volgens hem ook gekeken worden naar de juridische consequenties van het opereren op basis van een presidentieel besluit. Het bedrijf heeft gevraagd om het presidentieel besluit te handhaven, zodat hun investeerders niet in paniek raken, maar het ministerie blijft erbij dat het geheel binnen een wettelijk kader geplaatst moet worden, waarin de juiste voorwaarden zijn aangegeven. De ondernemer krijgt na indiening van het procesplan en de milieu- en sociale effectenstudie via het ministerie van NH, een waterconcessie. Indien de ondernemer reeds over de rapporten beschikt en de waterwetten nog niet zijn aangenomen, bestaat er altijd een mogelijkheid om via De Nationale Assemblee de benodigde wet te maken, waardoor hij kan opereren, stelde de bewindsman.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April