Zieke Gilliana krijgt geld van Chinese vereniging
10 Feb 2016, 04:32
foto
Ouders van Gilliana Kartotaroeno tonen de donatie SRD 12.500 van de Chinese Vereniging Fa Tjauw Song Foei. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Chinese vereniging Fa Tjauw Song Foei heeft tijdens haar nieuwsjaarviering ook aan de zieke Gilliana Kartotaroeno gedacht. De achtjarige, die lijdt aan een zeldzame beenmergaandoening, is bedacht met een donatie van SRD 12.500. “Als ouder heeft het verhaal mij geraakt en ook de bestuursleden van de vereniging Fa Tjauw Song Foei. Wij willen dit kind een kans geven, door haar te ondersteunen”, zegt adviseur Stephen Tsang.

De donatie is bedoeld voor de operatiekosten van Gilliana, die een acute beenmergtransplantatie in het buitenland moet ondergaan. Dit kost ongeveer US$150.000. “Een verlichting”, klinkt de eerste reactie van vader Ricardo en moeder Urmilla Kartotaroeno. Zij hebben de cheque uit handen van voorzitter Allan Cheng van Fa Tjauw Song Foei ontvangen in Palm Palace. “We zitten hier, maar onze gedachten zijn alleen bij Gilliana.” De schenking wordt bijgestort op de speciale rekening en de medici gaan nog na in welk land de operatie zal worden ondergaan. “Samen met de artsen wordt ook eerst gekeken naar een geschikte donor binnen de eigen familie”, geeft vader Kartotaroeno aan.

De speelse Gilliana vol van dyugu dyugu, zoals de ouders haar beschrijven, werd in augustus 2015 ziek. Na een behandeling van de arts, werd zij heengezonden en gaat vanaf oktober na een val van de fiets, het ziekenhuis in en uit. Een kleine ingreep op 6 oktober wees uit dat zij de zeldzame beenmergziekte heeft. Er is van alles geprobeerd, geven haar ouders aan. Oso dresi, alternatieve zorg tot aan de dure dagelijkse injecties van SRD 750 per keer en pillen. “De kinderartsen van het Academisch Ziekenhuis hebben alles geprobeerd wat in hun vermogen ligt. Wij zijn hun erg dankbaar en wij rekenen nu op de Surinaamse gemeenschap voor ondersteuning.”

Mens en dier ondersteunen
Fa Tjauw Song Foei, schenkt vanaf 2013 jaarlijks donaties aan organisaties die zich inzetten voor mens en dier! Twee organisatie die al eerder bedacht zijn, mochten weer een cheque van SRD 12.500 ontvangen. Henk Abrahams Stichting zet zich in voor vooral straathonden in nood en die ziet de vereniging ook tot de minst bedeelden in de samenleving. “Wij waarderen het goede, maar vooral onopvallende en ondankbare werk dat zij doen”, motiveerde Tsang de donatie. CNN hero Monique Pool met haar Green Heritage Foundation, wordt door de vereniging al jaren als Surinaamse hero gezien en geniet daarom hun verdere ondersteuning.

Op voordracht van First Lady Ingrid Bouterse kreeg ook YWCA Suriname het geldbedrag van SRD 12.500. Fa Tjauw Song Foei draagt bij aan de educatie van Surinaamse jongeren en gaat 100 exemplaren van het fotoboek “Beyond the Shopkeepers Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ schenken aan verschillende scholen in stad en districten. “Hiermee willen we een bijdrage leveren aan een stukje kennis en begrip van de Chinese cultuur.”
Fa Tjauw Song Foei behoort tot de drie oudste Chinese verenigingen van Suriname en is opgericht op 21 april 1943. De vereniging heeft altijd de Chinese cultuur en integratie in de samenleving voorop gesteld en ondersteund verschillende sociale doelen. De totale donatie voor 2015 komt neer op SRD 62.500 aan vijf goede doelen.

Eeuwige relatie met China
President Desi Bouterse wees in zijn speech erop dat Suriname het enige land op het Westelijk halfrond is dat het Chinees Nieuwjaar als een nationale dag heeft erkend. “Hiermee laten wij de wereld zien dat Chinese broeders en zusters ook onze echte landgenoten zijn.” De president dankte de Chinese gemeenschap voor hun inzet en riep hen op, om zich ook verdienstelijk te maken op meerdere gebieden. Ook de overkoepelende Chinese organisatie Suriname Chinese United Association (SCUA) werd geprezen voor haar sociaal werk. “Dit jaar vieren wij 40 jaar diplomatieke betrekkingen met de Volksrepubliek China. Wat ons betreft gaat deze vriendschap nog eeuwig door.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April