President Zuma van Zuid-Afrika voor de rechtbank
09 Feb 2016, 14:46
foto
President Jacob Zuma's Nkandla residentie is uitgegroeid tot een politiek bolwerk. (Foto: AFP)


Het hooggerechtshof is bezig met het verhoor van een zaak waarbij de oppositie vindt dat president Jacob Zuma een deel van de US$ 23 miljoen aan staatsfondsen dat hij heeft gebruikt om zijn huis te renoveren moet terugbetalen. In een rapport van 2014 staat dat Zuma "ten onrechte aanspraak" had gemaakt op de herstelwerkzaamheden, waarin ook een zwembad is inbegrepen.

President Zuma heeft aangeboden om het geld terug te betalen. De vraag die nu oprijst is of hij de wet heeft overtreden door dat rapport te negeren. Demonstranten, onder leiding van voormalig Zuma-bondgenoot Julius Malema zijn gelopen naar de rechtbank. Malema is nu een felle tegenstander van Zuma. Het is een demonstratie tegen “corruptie en vriendjespolitiek”, zegt een woordvoerder van Malema’s Economic Freedom Fighters (EFF).

De oppositionele Democratische Alliantie (DA) heeft ook een eigen protest buiten het rechtsgebouw georganiseerd. Bij die groep is er sprake van een sterke aanwezigheid van de politie. Zuma's ANC partij noemt de protesten een “politieke oefening.”

Onrechtmatige verrijking
Het Grondwettelijk Hof wordt gevraagd zich uit te spreken over de vraag of de overheid de wet heeft overtreden door de aanbevelingen van het 2014 rapport van de anti-corruptie waakhond – Public Protector- te negeren. Zuma's advocaat Jeremy Gauntlett heeft toegegeven dat het rapport bindend is voor hem. Hij zegt dat de president bereid is om het geld dat besteed is aan niet veiligheidswerkzaamheden in zijn privéwoning binnen 90 dagen terug te betalen. Het huis van Zuma waar nu ophef over is ontstaan, staat in zijn geboortedorp Nkandla in de provincie KwaZulu-Natal.

In een politierapport is Zuma vrijgesproken van wangedrag over zijn verblijfplaats. De toenmalige minister van Politie had gezegd dat er verbeteringen zijn aangebracht om de veiligheid te verhogen. Het zwembad zou in feite een “brandbad” zijn, dat zou kunnen worden gebruikt als er een brand uitbrak in de residentie. In de verbeteringen zit ook een kippenhok en een amfitheater.
De kwestie is uitgegroeid tot een groot politiek schandaal, waarbij het op een gegeven moment schermutselingen vonkte in het parlement. EFF- advocaat Wim Trengrove vertelde de rechtbank de president de Public Protector heeft getrotseerd om zichzelf “onrechtmatig te verrijken”, staat te lezen op Zuid Afrika’s privé website. "Zijn gedrag op dat moment en zijn reactie op het rapport waren in strijd met de grondwet," citeert de website Trengrove’s verklaring tegenover de rechters.

De zaak komt op een moeilijk moment voor Zuma, die ook onder vuur is geweest over hoe hij omgaat met het ministerie van Financiën, nadat hij in een week twee ministers had ontslagen. Veel Zuid-Afrikanen beschuldigen zijn regering ook ervan niet genoeg te doen om de corruptie en de armoede aan te pakken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April