Kenia overweegt terugtrekking uit Rio Spelen
09 Feb 2016, 11:39
foto
David Rudisha zal misschien geen kans krijgen om zijn Olympische titel op de 800 meter te verdedigen. (Foto: Getty Images)


Het zit erin dat Kenia de Olympische Spelen in Rio dit jaar mist. Het hoofd van Kenia’s Olympisch Comité zegt dat de teams van het land zich uit de Spelen zullen terugtrekken als het zika-virus in Brazilië "epidemische niveaus" bereikt.

Zika, die wordt overgebracht door de Aedes Aegypti muskiet, wordt gekoppeld aan ernstige geboorteafwijkingen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het virus vorige week tot een mondiale publieke gezondheidsnoodsituatie verklaard.
“We zijn niet van plan om het risico te nemen Kenianen daarnaartoe te brengen als dit zika-virus epidemische niveaus bereikt,” zegt Kipchoge Keino, hoofd van Kenia’s Olympisch Comité.

Braziliaanse autoriteiten blijven aanhouden dat er voor de atleten en toeschouwers geen risico’s zullen zijn bij de Rio Spelen in augustus. Een ander verhaal is het voor zwangere vrouwen. Het Internationaal Olympisch Comité zegt dat hij in "nauw contact" is met de organisatoren, terwijl Olympische locaties dagelijks worden gecontroleerd in de aanloop naar en tijdens de Spelen.

Bij de wereldkampioenschappen Atletiek heeft Kenia vorig jaar de meeste medailles behaald. De afwezigheid van deze atleten zal zich ernstig doen gevoelen op de baan, omdat het land kan bogen op de beste middellange en lange afstand lopers in de wereld.

Ze wonnen 11 Olympische medailles in Londen 2012, alle in de atletiek. David Rudisha, een van de grootste sterren van de sport, zou bij afwezigheid geen kans hebben om Olympische titel op de 800m te verdedigen.
Advertenties