Bouterse:Samen land uit moeilijke tijd trekken
08 Feb 2016, 20:26
foto
Nieuwjaarsviering bij Chung Fa Foei Kon. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Volgens president Desi Bouterse zeggen veel personen dat het Jaar van de Aap 2016, een moeilijk jaar wordt. Hij sprak vandaag tijdens de lunch op de nieuwsjaarviering van de Chinese Vereniging Chung Fa Foei Kon. “We zullen samen moeten optrekken, we gaan heel veel samen met elkaar moeten doen.” Hij wenste de Chinese gemeenschap een goed, gezond en succesvol jaar toe. “Een jaar met geluk en waar wij verantwoordelijkheid voor elkaar dragen en dat wij vanuit deze gezamenlijke inspanning, dit land samen uit de moeilijke tijd zullen trekken.”

Bouterse noemde in de zijn toespraak de eigenschappen van de aap en gaf aan dat deze dieren ook samenwerken. “Ze ondersteunen elkaar in gevaar. Als we dit relateren aan de economie in de wereld, betekent het dat met de eigenschappen van de aap, de wereldeconomie het beter zal gaan doen.” De president wees erop dat de aap ook risico’s neemt. “Laten wij dus voorzichtig dit moeilijk jaar voor Suriname aansluiten bij de Westerse banken die een beter jaar voorspellen. “Wij moeten de handen in elkaar slaan om deze moeilijke momenten door te komen. Vanuit de karakteristieken van de aap betekent het dat er perspectieven zijn.”

Het staatshoofd riep de aanwezige Chinese broeders op hun bijdrage te blijven leveren. Hij wees erop dat de Chinezen langer dan 160 jaar in Suriname zijn gevestigd. Naast winkeliers zijn er vandaag de dag ook landbouwers, ingenieurs, industriëlen, doctoren en wetenschappers nodig, om door te gaan met de ontwikkeling van het land, zei de president. Chinezen zijn binnen de Surinaamse gemeenschap geïntegreerd en bijna elke Surinamer heeft een Chinese familie of een beetje Chinees bloed. “Dit geeft aan dat wij bezig zijn verder te integreren en dat wij als bevolking het steeds tot één hechte natie zullen maken.”

Generaal pardon
Voorzitter Li Xuexiong van Chung Fa Foei Kon was verheugd dat er na jaren weer een staatshoofd op bezoek is gekomen. Het nieuwe jaar zit vol uitdagingen en kansen, hoop en moeilijkheden. Ook Li haalde de huidige economische crisis in het land aan. Zijn vereniging zal samen de Chinese gemeenschap samenwerken met de totale bevolking en de regering aan de ontwikkeling van het land. De voorzitter stond ook even stil bij het generaal pardon dat was gegeven aan vreemdelingen die in Suriname verblijven. “Wij vragen u om dit generaal pardon dat door de vorige regering is ingezet, voort te zetten, de goedkeuring te geven voor de verblijfsvergunningen en de procedures hiervan te versnellen.”

Chung Fa Foei Kon, opgericht in 1928, is de tweede oudste Chinese Vereniging van Suriname. De organisatie heeft vanaf 1982 een eigen dagblad Chung Fa Daily , en besloot wegens politieke instabiliteit in 1994 samen te werken met de vereniging Fa Tjauw Song Foei, die in 1943 is opgericht. Eerder hebben president Jules Wijdenbosch en Ronald Venetiaan de nieuwsjaarviering bij deze vereniging bijgewoond. De voorkeur wordt meestal gegeven om deze dag door te brengen bij de eerste en oudste vereniging Kong Ngie Tong Tsang, die van het jaar is bezocht door de vicepresident.
Advertenties