Crisis Venezuela noopt winkelcentra tot halve dagen
09 Feb 2016, 02:32
foto
Een medewerker van een bedrijf in Caracas dat is gesloten tijdens een black-out. Achter de deur staat de mededeling te lezen: "Er is geen elektriciteit." (Foto: AFP)


Winkelcentra in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zullen hun openingstijden verkorten. Ze zullen hun winkels vier uren openhouden in plaats van acht uren. De inkorting zal hen in staat stellen om te voldoen aan de energierantsoenering van de overheid.

Blackouts zijn gebruikelijk in sommige landelijke delen van Venezuela, maar drukken nu ook op de hoofdstad Caracas. Het energietekort komt door de aanhoudende droogte. Het El Nino weerfenomeen heeft achttien van de hydro-elektrische stuwdammen in het land gebracht tot kritisch lage waterstanden.

Een woordvoerder van de vereniging van de detailhandel in het land zegt dat inkorting van de arbeidsduur een impact zal hebben op de werkgelegenheid. Het staatsenergiebedrijf Energy Corporation (Corpoelec) wil twee keer per dag snijden in het elektriciteitsverbruik; van 01:00 tot 03:00 uur en dan weer van 07:00-09:00 uur.

De Kamer van Venezolaanse Winkelcentra (Cavececo) heeft een alternatief voorstel gedaan. De winkels zouden volgens de kamer laat openen tegen 12:00 uur en om 19:00 uur sluiten, een besparing van vijf uur van het energiegebruik per dag. Op hun voorstel is geen reactie ontvangen.

Cavececo vindt dat twee keer openen en sluiten in een dag desastreus zal zijn voor bankverrichtingen, gezondheidscentra, service bedrijven, apotheken, supermarkten en restaurants, die zwaar afhankelijk zijn van elektrische energie om hun producten in de koelkast te behouden.

Toch zou de reductie tot vier uur per dag ook een impact hebben op bedrijven die twee ploegendiensten hebben. Deze bedrijven zijn goed voor ongeveer 75% van de werknemers in winkelcentra. De regering heeft ook particuliere woningen gevraagd om te beginnen met energiebesparing. Sinds januari rantsoeneert de overheid ook de binnenlandse watervoorziening.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April