Haïtiaanse president treedt af zonder opvolger
08 Feb 2016, 12:12
foto
Michel Martelly neemt afscheid na een ceremonie het Haïtiaanse parlement in Port-au-Prince die het einde van zijn presidentiële termijn markeert. (Foto: Reuters)


De Haïtiaanse president Michel Martelly is zondag afgetreden. Zijn zittingstermijn is gisteren geëindigd te midden van spanningen over de wijze waarop hij moet worden vervangen.

Een opvolger is nog niet gekozen, terwijl aanhangers van de oppositie op het laatste nippertje zijn overeengekomen om een interim-leider te kiezen. De eerste dag van het carnaval in het land is afgeblazen over de dreiging van meer oppositie protesten.

Haïti is het armste land in Amerika dat moeite heeft om te herstellen van een verwoestende aardbeving in 2010. De overeenkomst om een tussentijdse leider te kiezen, moet voorkomen dat het land in een machtsvacuüm terecht komt. In een toespraak zei Martelly dat zijn grootste spijt was dat de presidentsverkiezingen in januari zijn uitgesteld. De beslissende stemmingsronde om zijn opvolger te kiezen is opgeschort uit vrees voor geweld en beschuldigingen van fraude.

In de hoofdstad was de oproerpolitie zondag ingezet. Haïti heeft een geschiedenis van gewelddadige onrust over de verkiezingen. De beslissende ronde is nu uitgeschreven voor 24 april. De nieuwe president zal dan op 14 mei worden beëdigd.

Op grond van de meest recente overeenkomst zal het parlement een interim-president kiezen en een overgangsregering installeren voor een periode van vier maanden. Martelly is grondwettelijk uitgesloten om zich herkiesbaar te stellen, maar hij heeft zijn kandidaat Jovenel Moise in de strijd gegooid. Moise heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in november gewonnen. Maar het resultaat wordt door de kandidaat van de oppositie, Jude Celestin, betwist. Hij heeft de electorale autoriteiten beschuldigd dat zij in het voordeel van Moise hebben beslist. Hij heeft gedreigd zich uit de tweede stemronde te trekken.

Minister-president Paul Evans - die in functie blijft totdat het parlement stemt over zijn vervanging - heeft opgeroepen tot kalmte. Demonstranten hebben vrijdag bij een botsing met ex-soldaten een man doodgeslagen in de hoofdstad Port-au-Prince.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April