Chinees Nieuwjaar inluiden met ‘Temple Fair’
07 Feb 2016, 17:57
foto
De Chinese Temple fair is vanochtend geopend op het KKF-terrein en wordt vanavond afgesloten met een gala show en vuurwerkspektakel. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De ‘Temple Fair’, aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar is vanochtend geopend door vicepresident Ashwin Adhin. Hij werd bijgestaan door de hoofd organisatoren, die het ‘Jaar van de Aap’, graag samen inluiden met de Surinaamse gemeenschap. Voor de gastheren is de ‘Temple Fair’ een soort van ‘giving back’ aan de samenleving. “Vandaag is het de laatste dag van het ‘Jaar van het Schaap’ en volgende Chinese traditie vieren wij de laatste dag van het jaar altijd samen met familie”, legt China ambassadeur Yang Zigang de belangrijkheid uit van de ‘owru yari’ viering aan Starnieuws.

Yang benadrukt dat de laatste dag is een familiereünie is. “Wij maken ons gereed om het nieuwe jaar samen in te gaan. Het is onze traditie en dat vieren wij vandaag samen met alle Surinamers.” De huidige financiële crisis in het land heeft bijna voor roet in het eten gezorgd bij deze viering. Hoewel nog niet alle kosten binnen zijn, hangt aan het geheel een prijskaartje van minimaal SRD 100.000, geeft Stephen Lee, lid van de Temple Fair commissie aan. “Een moeilijke blokkade. Na veel discussie en overleg hebben wij doorgedrukt, omdat wij iets speciaals voor de gemeenschap wilden doen.”

Nog voor de officiële opening stroomden al tientalen personen binnen om een kijkje te nemen. Onder de open tent op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) treden door de dag heen verschillende Surinaamse culturele en muziekgroepen op. In de hal stellen iets meer dan 50 standhouders hun goederen tentoon. Er wordt ook flink verkocht. Van Chinese gekonfijte vruchten, snoepjes, Chinese sieraden in letter hout, literatuur, muziek, instrumenten, snuisterijen tot aan bonsai boompjes. Theeliefhebbers kunnen na een thee ceremonie de smakelijke diverse theesoorten proeven. En wie wat meer wil weten of de Volksrepubliek China is in de stand van de ambassade terecht. Ook over de verschillende Chinese Verenigingen valt er wat op te steken via een foto expositie met uitleg.

Lee ziet graag dat bezoekers aan het eind van de dag de indruk overhouden “dat personen van Chinese kom af niet stilstaan en continue bezig zijn. Zij zijn in alle sectoren actief. “De organisatie wil met de dag ook het negatieve beeld dat bij sommige Surinamers bestaat, over Chinezen wegwerken. “Wij zijn allemaal samen en werken aan de ontwikkeling van Suriname. Ik ben een Surinamer, ik werk en investeer hier.”

Voor vanavond belooft de organisatie een sprankelde show met veel klassieke, folklore en moderne dans en zang optredens. Naast de traditionele leeuwendans, treden ook Marlene’s Ballet, het mannenkoor van de ambassade & Dalian International op. De Suriname Chinese Vrouwen Vereniging geeft ook een klederdrachtenshow. Het geheel wordt afgesloten met een vuurwerkspektakel.

Vorig jaar hebben dezelfde organisatoren een historische gezamenlijke lunch met alle SCUA leden en genodigden gehouden, gevolgd door de ‘Temple Fair’ tot laat in de middag. Dit jaar heeft de organisatie gemeend het anders aan te pakken. “Zo kunnen de individuele verenigingen hun traditie om het Chinees Nieuwjaar zelf met hun leden te vieren in standhouden”, geeft Lee aan. Met de ‘Temple Fair’, op zondag, keert de gevestigde traditie van de Chinese verenigingen ook terug. Jaarlijks bezoeken bestuursleden in de ochtend van het nieuwe jaar elkaar op, voor persoonlijke felicitatieboodschappen, wierook branden of thee drinken. Hierna trekt men vervolgens naar de eigen vereniging voor de lunch of diner met ambassade mensen, regering- en overheidsvertegenwoordigers, politici, bedrijfsleven, vrienden, familie en leden.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April