Gajadien: Grote verschillen salarisreeks staatsbedrijven
08 Feb 2016, 00:01
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) komt na bestudering van de gegevens over de staatsbedrijven tot de conclusie dat er enorme verschillen zijn in bezoldigingen en privileges. Sommige instellingen hebben oude data verstrekt. Een deel van de bedrijven heeft de salarissen en emolumenten in US dollar opgebracht. Bij de recente devaluatie van de Surinaamse munt is hun salaris automatisch meegegaan met de nieuwe wisselkoers.

Gajadien zegt aan Starnieuws dat volgens een bepaald format de gegevens verstrekt dienen te worden aan De Nationale Assemblee. Hij noemt het beschikbaar stellen van de informatie door vicepresident Ashwin Adhin een goede eerste stap. Er is jaren aangedrongen op transparantie. Uit de informatie blijkt dat diverse bedrijven niet bij zijn met de jaarrekeningen. Er zijn jaarrekeningen ontvangen van 2012.

"De gegevens moeten actueel zijn en goed controleerbaar. Een kopie van salarisstrookjes van de hoogste functionarissen is nodig om te verifiëren wat de actuele beloning is," vindt het Assembleelid. Uit de salarisreeksen is bij de meeste functionarissen niet af te leiden of zij recht hebben op woning, voertuig, telefoon en andere faciliteiten.

De VHP-topper haalt aan dat de informatie belangrijk is om te komen tot een algemeen beleid dat moet gelden voor parastatale bedrijven en overheidsinstellingen. Er moet een norm worden gesteld voor honoraria van functionarissen van staatsbedrijven. Bij Staatsolie ontvangen toppers ruim 24 maanden salaris. Bij EBS wordt er achttien maanden uitbetaald, los van andere faciliteiten, zoals stroomverbruik. Bij Covab is een overeenkomst gesloten voor een nettobedrag. Daar is de uitvaart van nabestaanden ook voor rekening van de overheid.

Advertenties