Bob Marley, een inspiratiebron voor miljoenen
06 Feb 2016, 08:08
foto
Bob Marley was ook een groot voetballiefhebber


Vandaag, 6 februari, is het 71 jaar geleden dat de Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley op Jamaica in het dorp Nine Miles is geboren. Marley heeft op den duur de bijnaam ‘The King on Reggae’ verworven. Het was vooral Marley die door zijn talent en doorzettingsvermogen ervoor heeft gezorgd dat de Jamaicaanse reggaemuziek is doorgedrongen op wereldniveau. Vanaf zijn tiende geboortejaar tot aan zijn dood in 1980 heeft hij zich intensief bezig gehouden met reggaemuziek en heeft in dat proces zijn fans over de hele wereld op onder meer de volgende lp's die vol zaten met wereldhits getrakteerd: Exodus, Live!, Kaya, Upsising, Could You be loved, Redemption Song en Buffalo Soldiers zijn slechts enkele voorbeelden uit zijn indrukwekkend werk.

De King of Reggae heeft in de hele wereld zijn muzikale sporen achtergelaten en heeft tijdens zijn korte leven talrijke personen geïnspireerd en gemotiveerd. Hij was ook een voortreffelijke voetballer, die wanneer hij in Jamaica was elke middag op het voetbalveld voor zijn woning te vinden was. Op het voetbalveld probeerde hij schijn na schijn uit.
Opvallend is dat hij de gevestigde orde, die hij Babylon noemde steeds aan de kaak heeft gesteld en voortdurend op vernieuwing en innovatie uit was.

Groot voetballiefhebber
In Suriname heeft Bob Marley ten minste twee soorten fans. In de eerste plaats de talrijke muziekliefhebbers van wie velen zijn melodieën en teksten goed kennen. In de tweede plaats heeft hij ook talrijke geloofsvolgers in de Rastafariangemeenschap in ons land. Bob Marley is één van de belangrijkste voorvechters van de Rastafari-beweging geweest. In Suriname zijn z'n fans zowel onder de ouderen en de jongeren te vinden, niet alleen vanwege zijn zeer originele melodieën, maar vooral om zijn betekenisvolle en vaak ook tijdloze teksten.
Vanwege de grote betekenis van deze regionale en wereldpersoonlijkheid, heeft de Nationale Reparatie Commissie aan de Commissie 40 jaar Herdenking Onafhankelijkheid van Suriname, recentelijk voorgesteld om in haar voorstellen aan de president uiteindelijk ook Bob Marley in het straatbeeld van ons land te vereeuwigen.

In Suriname zijn de Rastafarian mansions Nyabinghi, Rasta Makandra Sranan, Bobo Shanti, Israël Foundation en Twelve Tribes of Israel de dragers en propagandisten van het Rastafarian geloof en de Rastafarian filosofie. De mansions hebben in 2015 een 15 punten programma voor reparaties ten behoeve van repatriering naar het Afrikaanse continent bij de Nationale Reparatie Commissie van Suriname ingediend. Dit programma zal dit jaar verder worden uitgediept en hierna met de autoriteiten worden gedeeld. Drie van deze mansions zullen vandaag aan de Ladesmastraat een sprankelende celebaration houden ter herdenking van het werk en leven van Bob Marley.
De Nationale Reparatie Commissie Suriname wenst de gemeenschap van de Rastafarians in ons land een prettige Bob Marley dag toe.

Armand Zunder,
Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname
Advertenties