De Souza tot eind februari bij CASAS
06 Feb 2016, 00:36
foto
CASAS waarnemend directeur Brian de Souza. (Foto: Ranu Abhelakh)


Brian de Souza van de Burger Luchtvaart Veiligheids Autoriteit Suriname (CASAS), zit formeel tot eind deze maand aan als de waarnemend directeur. Zijn contract eindigt eind februari. Over zijn positie en/of eventuele opvolging moet nog een beslissing worden genomen. “Het besluit ligt bij de regering”, reageert De Souza tegenover Starnieuws.

De CASAS-topman is al bijkans vijf jaar (september 2011) belast met de waarneming. “De benoeming van een directeur gebeurt via een resolutie van de president en meestal zijn dat lange wegen.” CASAS is een rechtspersoon. Conform de wet Veiligheid en Beveiliging Burgerluchtvaart van 12 maart 2002, moet er ook nog een raad van toezicht benoemd worden. Deze houdt toezicht op de bedrijfsvoering van CASAS. Het orgaan is ook belast is met toezicht op het bestuur en beheer van de directeur.

De afgelopen weken heeft CASAS zich naast de toezichthoudende taken, ook beziggehouden met de consultants die in de arm zijn genomen door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), ter versterking van het luchtvaart systeem. Het gaat om een dochteronderneming van de Britse Burger Luchtvaartautoriteit. “Men kijkt naar de structuur, organisatie en efficiëntie binnen de hele luchtvaart sector en hoe Suriname dit deel kan versterken.” Over de ideeën om de Luchtvaartdienst en CASAS samen te voegen, zegt hij dat CASAS geen dienstverlenende taken op zich kan nemen. “Vanwege onze verschillende taken en verantwoordelijkheden kan er niet van een samenvoeging gesproken worden. Anders krijg je situaties waarbij, de ‘slager zijn eigen vlees keurt’. Dit moet absoluut vermeden worden.”

Twee aspecten
Volgens De Souza kijkt de consultant onder meer ook naar het eventueel aanvullen van de CASAS toezichthoudende taken, door deze onder andere uit te breiden met een afdeling belast met financiële onderzoeken. In het verleden hebben (nieuwe) vliegmaatschappijen op Suriname gevlogen en zijn midden van hun operatie failliet verklaard met alle gevolgen voor de passagiers. De Souza benadrukt dat de controle op het financieel vermogen van een vliegmaatschappij niet behoort tot het werk van zijn organisatie. “Er zijn twee aspecten: het economische dat deel is van het TCT-ministerie en het technische dat deel is van CASAS.”

De waarnemend directeur zegt dat indien CASAS merkt dat vanwege de financiële situatie van een vliegmaatschappij de veiligheid in gedrang komt, zij absoluut zal ingrijpen. Zo kan er niet getornd worden aan de door CASAS goedgekeurde trainings- en vliegtuigonderhoudsprogramma. “Hierop kan er niet bezuinigd worden. Dit kun je niet uitstellen of halfjes doen”, schetst De Souza als voorbeeld.

Civil Aviation Authority opzetten
Het TCT-ministerie heeft in de ontwerp begroting 2016 aangegeven dat de regering voornemens is om een Civil Aviation Authority (CAA) op te zetten. CASAS zal een onderdeel vormen van deze autoriteit. Volgens het ministerie is CAA noodzakelijk, omdat het van belang is dat er een duidelijke luchtvaartautoriteit is, met goed getraind personeel, die onafhankelijk volgens de internationale standaarden moet kunnen opereren. Met de nieuwe situatie zal de wet van 12 maart 2002 veranderen. “Hierna zullen de bevoegdheden worden teruggeplaatst bij de CAA, die nu in feite de luchtvaartdienst is. CASAS zal als autoriteit op het gebied van veiligheid haar eigen bevoegdheden behouden. De scheidslijn tussen beleid en toezicht op de uitvoering daarvan moet duidelijk blijven”, schrijft het ministerie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April