Morpurgo en Mahadewsing beëdigd tot kandidaat-notaris
06 Feb 2016, 00:01
foto
Kandidaat-notaris Melissa Morpurgo. (Foto's: Raoul Lith)


Melissa Morpurgo en Shavita Mahadewsing zijn vrijdag beëdigd tot kandidaat-notaris. Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, wees op de competenties die nodig zijn bij het uitoefenen van dit ambt. Hij legde de nadruk op integriteit en vakbekwaamheid. Met deze beëdiging is het aantal kandidaat-notarissen gestegen naar vijftien.

Wettelijk is het aantal notarissen vastgesteld op twintig. De regering is van plan dit aantal op te trekken naar dertig. Om in aanmerking te komen tot beroepsnotaris, wordt over het algemeen gekeken naar anciënniteit. Rasoelbaks merkte op dat het aantal jaren in dienst bij veel beroepen niet meer van doorslaggevende aard is. Deskundigheid, integriteit, eerlijkheid, nauwgezetheid, goede contactuele vaardigheden en zelfvertrouwen spelen ook een rol. De Hofpresident vroeg de patroon en de vereniging van notarissen en kandidaat-notarissen, te letten op de kwaliteit en integriteit van het beroep.

Het is de president van de Republiek Suriname die de notarissen benoemd, maar de beëdiging vindt plaats door het Hof van Justitie. Er zijn verschillende schijven om te letten op de competenties die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. De kandidaat-notaris is bevoegd om als waarnemer op te treden van het notariskantoor. Rasoelbaks merkte op dat een notaris-kantoor zonder een kandidaat-notaris hem ondenkbaar lijkt, ook al komt dit in de praktijk voor. Hij haalde aan dat het altijd beter is als vier ogen naar een document kijken, waardoor fouten eerder ontdekt kunnen worden.

Morpurgo is verbonden aan het notariskantoor Calor/Gangaram Panday en Mahadewsing op het notariaat van Jadnanansing/Manna. Rasoelbaks vroeg de kandidaat-notarissen om zich te blijven scholen. Verdieping in het vak is belangrijk, omdat er veel ontwikkelingen zijn in het beroep die bijgehouden dienen te worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April