Laat me los, ik ga op straat!
06 Feb 2016, 01:43
foto


Op 25 mei 2015 zijn Surinamers naar de stembus geweest. De Nationale Democratische Partij (NDP) is met 26 zetels als de grootste partij uit de bus gekomen. Op woensdagmiddag, 12 augustus 2015 zijn - aansluitend op de inauguratie van de president en vicepresident - ook de ministers van het nieuwe kabinet beëdigd. Het Kabinet Bouterse II is een feit.

Ontwikkeling
De huidige oppositie partijen PL, ABOP en PALU maakten deel uit van het kabinet Bouterse I. met regeerverantwoordelijkheid en mede helpen bepalen van het toen gevoerde beleid. Het feit dat, genoemde partijen alles geprobeerd hebben om deel te kunnen uitmaken van het huidige kabinet, spreekt boekdelen. Vandaag aan de dag zijn grote delen van deze partijen ontevreden en maken zich op voor het voeren van straatacties, met als doel het huidige kabinet naar huis te sturen.

Wat nu gaande is, is niets nieuw. In 2000 werd president Wijdenbosch door straatacties van het gestructureerd samenwerkingsverband, bundeling aangegaan tussen de oppositie, de arbeidersbeweging, de industriële sector en andere sociale groeperingen, naar huis gestuurd. Het land heeft miljoenen financiële schade geleden. Mensen zijn invalide geraakt om niet spreken over immateriële schade. Uiteindelijk werden er in 2000 vervroegde verkiezingen gehouden.

Tijdens de massademonstraties van 2000 werden de mensen beloofd, dat na het vertrek van Wijdenbosch een andere politieke wind zou waaien: integriteit en bekwaamheid boven partijloyalisme en (etno-) nepotisme. Vandaar een interim-kabinet met als president A.Telting en Eddy Jharap als vicepresident. Eenmaal de buit binnen was, maakten de partijen van het Nieuw Front een draai van 180 graden terug en de gedane beloftes moesten plaats maken voor partijbelangen. Het volk is dus, voor de gek gehouden.
Uitgerekend dezelfde oppositie partijen roepen nu weer op om te gaan protesteren. Maar voordat je het besluit neemt om te participeren, is het nodig de volgende vragen te beantwoorden.

Vragen
1. Hebben de oppositiepartijen eerder regeermacht/bestuursverantwoordelijkheid gehad? Zo ja, wat hebben zij gepresteerd?
2. Is het waardig jouw leven op het spel te zetten voor deze lieden, want straatacties brengen risico’s met zich mee. Het gevecht zal op straat gevoerd worden. En zal sprake zijn van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het bevoegde gezag zal trachten de orde te handhaven cq herstellen met alle gevolgen van dien;
3. Als deze lieden in de regering waren, zouden ze hetzelfde gedrag vertonen dat nu in De Nationale Assemblee (DNA) plaatsvindt?. Ze zouden toch een verlengstuk van de regering zijn?
4. Mocht je iets over straat overkomen, zijn deze lieden bereid of instaat de zorg van jou en dat van je gezin op zich te nemen?
5. Zullen de leiders en hun gezinsleden dan ook meedoen aan de straatacties? Of zitten die veilig in het buitenland?
6. Wat hebben deze lieden anders gedaan binnen de 9 maanden na de verkiezing van 25 mei 2015 om te geloven dat ze het beter zullen doen, wanneer ze regeermacht verwerven?

Als volk zijn wij in de afgelopen jaren door politici genoeg misbruikt voor enge politieke belangen Het is aan u te beoordelen achter deze leiders te lopen of niet.

Een wijze heer zei eens het volgende:
Hij die weet en weet dat hij weet
Is een wijs man volgt hem.
Hij die weet en niet weet dat hij weet
Slaapt maak hem wakker.
Hij die niet weet en weet dat hij niet weet
Is een kind onderwijs hem.
Hij die niet weet en niet weet dat hij niet weet
Is een dwaas mijd hem.
Moet ik je nog loslaten? De toekomst zal het leren.

Robby Amain
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April