'Self Reliance heeft meer betaald dan overeengekomen'
05 Feb 2016, 11:11
foto
Maurice Roemer, directeur Self Reliance


Directeur van de verzekeringsmaatschappij Self Reliance, Maurice Roemer, zegt aan Starnieuws dat aan 's Lands Hospitaal meer is uitbetaald dan contractueel is overeengekomen. Zo is dit ziekenhuis begin februari uitbetaald door de verzekeraar voor een veel hoger bedrag dan de rekening die openstond. Dit houdt in dat er dan een voorschot is betaald. “Alle rekeningen die 's Lands Hospitaal heeft ingediend, zijn betaald. Ook alle bijzondere ingrepen door buitenlandse missies worden door ons goedgekeurd en betaald”, deelt Roemer mee.

Roemer legt uit dat reeds bij de invoering van de Basiszorgverzekering Self Reliance (BZSR) met de ziekenhuizen een historische overeenkomst gesloten is over de ligdagtarieven, de doorlooptijden voor de indiening van rekeningen en de betalingen hiervan. Het tarief was marktconform voor particulieren en veel hoger dan het toenmalige tarief van Sociale Zaken. Dit werd ongeveer tweemaal meer en veel hoger dan het SZF-tarief. “Alle ziekenhuizen zijn vanaf de invoering steeds maandelijks uitbetaald. In 2013, 2014 en deels 2015 bij wijze van voorschot, aangezien de ziekenhuizen over het algemeen niet in staat waren om tijdig de maandelijkse facturen op te maken”, benadrukt Roemer.

De directeur stelt verder dat het reeds hoge ligdagtarief dat aan de ziekenhuizen wordt betaald, bedoeld is om de rationele kosten die ook feitelijk aan een ligdag toegerekend kunnen worden, te dekken. “Helaas bestaat de overleving van ziekenhuizen uit het betalen van alle lasten ongeacht of die wel of niet rationeel zijn en zeker omdat de subsidie is weg komen te vallen. Dit resulteert ten onrechte in het aanwijzen van verzekeraars als schuldige of de nieuwe Basiszorgwet. Self Reliance heeft vaker ziekenhuizen betaald hoewel zij op grond van de overeenkomst niet in aanmerking komen voor uitbetaling”, merkt Roemer op.

'Cashmanagement' verbeteren
Volgens de verzekeraar zijn er ziekenhuizen die alle richtlijnen voor de opname bij de invoering van de BZSR in 2013 doodgewoon naast zich hebben neergelegd. Ze hebben patiënten opgenomen die elders zijn verzekerd maar de rekening aangeboden hebben aan Self Reliance. “Dubbele verzekeringen kwamen veelvuldig voor bij de invoering, omdat vele burgers vanwege de ruime dekking graag een BZSR-verzekering wilden hebben en het feit dat de ziekenhuizen graag BZSR tarief wilden innen. Overigens is het ook lastig voor de verzekeraars om opeens rekeningen van enkele maanden of een jaar of langer te ontvangen”, stelt Roemer.

De topman van Self Reliance vindt dat ziekenhuizen hun 'cashmanagement' moeten verbeteren door de indiening van rekeningen op basis van de gerealiseerde ligdagtarieven en overige diensten tijdig op te maken. Wanneer de rekeningen opgestapeld worden, krijgt de verzekeraar of een stelsel de schuld dat er een doorlooptijd is overeengekomen die 'te lang' is.

Self Reliance heeft in 2013 na een inschrijving waarbij vijf verzekeraars hebben deelgenomen op basis van de beste prijs en de beste voorwaarden de toewijzing gekregen voor de uitvoering van de Basiszorgverzekering voor 0-16 jarigen en 60 plussers. Self Reliance was SRD 40,8 miljoen lager in premie dan het SZF voor de dekkingsperiode van twee jaren.

Wanita Ramnath
Advertenties