Adhin verstrekt beloofde informatie staatsbedrijven
05 Feb 2016, 00:01
foto
Vicepresident Ashwin Adhin deelt De Nationale Assemblee mee dat er een gerichter beleid gevoerd zal worden naar de staatsbedrijven. (Foto: Raoul Lith)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft De Nationale Assemblee donderdag gegevens verstrekt van de staatsbedrijven. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deelde het college mee dat sommige bedrijven zelfs details van alle medewerkers meegestuurd hebben. Naast de salarissen stond ook aangegeven welke inhoudingen gepleegd worden voor goederen die gekocht zijn bij winkelzaken. Afgesproken werd dat de informatie over individuele personen om privacy-redenen niet openbaar gemaakt wordt. Hier ging De Nationale Assemblee akkoord mee. De griffie kreeg de taak om de selectie te plegen waardoor identieke informatie van alle bedrijven wordt verstrekt.

Adhin gaf aan dat een gerichter beleid gevoerd zal worden naar de staatsbedrijven. Ook de controle zal worden opgevoerd bij alle instellingen. Hij merkte op dat vele van de bedrijven vervreemd zijn geraakt van hun ministerie. Hierdoor is de periodieke publieke verantwoording niet optimaal geweest. Er zijn vaak grote achterstanden in publicatie van jaarrekeningen ontstaan. Er zijn afwijkende salarisregelingen ontstaan ten opzichte van de salarisstructuur bij de centrale overheid.

De vicepresident deelde mee dat vanuit zijn coördinerende rol bij staatsbedrijven en na afstemming van het staatshoofd de raden van commissarissen, directies, besturen en raden van toezicht uitgenodigd zullen worden voor een beleidscoördinatie bijeenkomst. Er zal daar discussie plaatsvinden over een aangepaste instructie over het functioneren van staatsbedrijven en instellingen. Er moeten ook preventieve maatregelen worden getroffen om eventuele onregelmatigheden te voorkomen bij aanbestedingen.

Assembleeleden zijn blij met de stappen die de vicepresident gezet heeft en informatie heeft verstrekt aan het parlement. Assembleevoorzitter Simons zei dat het om uitgebreide informatie gaat waarbij ook de salarissen van directieleden is. Ook de emolumenten en aantal maanden salaris dat zij ontvangen. Nadat de informatie verwerkt is, wordt deze ter beschikking gesteld van Assembleeleden, waardoor deze openbaar wordt.

De begrotingsbehandeling had donderdag een rustig verloop. De vergadering werd afwisselend geleid door Assembleevoorzitter Simons en vicevoorzitter Melvin Bouva. Naast de vicepresident zijn zes ministers aan het woord gekomen te weten: Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Steven Relyveld (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer), Soewarto Moestadja (Arbeid), Ronni Benschop (Defensie), Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Andy Rusland (Transport, Communicatie en Toerisme). De behandeling wordt dinsdag voortgezet.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April