Brazilië verklaart oorlog aan dodelijke muskieten
04 Feb 2016, 11:23
foto
De larven van de Aedes aegypti muskiet in het Oxitec laboratorium in Campinas, Brazilië. (Reuters)


De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de oorlog verklaard tegen muskieten die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het zika-virus. In een tv-toespraak heeft ze gezegd dat zaterdag een nationale mobilisatiedag wordt gehouden. Duizenden soldaten en overheidsmedewerkers zullen dat werken om de insecten in huizen en kantoren uit te roeien.

President Rousseff zegt dat de meeste muggen broeden in of in de buurt van de mensen thuis. Het zika-virus wordt gekoppeld aan baby’s die worden geboren met een onderontwikkelde hersenen. Het virus verspreidt zich door de Amerika's. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ziekte microcefalie die wordt gekoppeld aan het virus tot een mondiale publieke gezondheid noodtoestand verklaard.

Laboratoria in de Verenigde Staten en Europa zeggen dat ze monsters van eerdere uitbraken nodig hebben om effectief de evolutie van het virus te onderzoeken. President Rousseff stelt dat er alles aan zal worden gedaan om moeders, zwangere vrouwen en kinderen te helpen tegen de gevolgen van het virus.
In haar toespraak heeft ze gezegd dat aanzienlijke federale middelen worden vrijgemaakt om de muskieten et bestrijden, want “ het is een strijd die niet mag worden verloren.” Rousseff: “Eenieder van ons zal moeten deelnemen aan deze strijd. "We hebben hulp en goede wil van iedereen nodig hebben. Werk samen, mobiliseer uw familie en uw gemeenschap.”

Ze zegt dat ze zal aandringen omdat de wetenschap nog geen vaccin tegen het zika-virus heeft ontwikkeld. De enige doeltreffende methode om deze ziekte te voorkomen, is een krachtige strijd tegen de mug. De president heeft aangegeven dat ze vooral een troostende boodschap wil sturen aan moeders en toekomstige moeders. "We zullen alles, werkelijk alles dat in ons bereik ligt aanwenden om u te beschermen. We zullen er alles aan doen, echt alles, wat we kunnen om de kinderen die door microcefalie zijn getroffen en hun gezinnen hulp aan te bieden."

In Brazilie zijn er meer dan 4.000 baby´s geboren met microcefalie. Het land kampt met de grootste uitbraak ooit van het zika-virus dat zich inmiddels in 24 landen op het Amerikaans continent en gebiedsdelen in het Caribisch gebied heeft verspreid.
Advertenties