Bond 's Lands Hospitaal vraagt hulp president
04 Feb 2016, 03:12
foto
De bond bij 's Lands Hospitaal is vanaf maandag in actie. (Foto: Raoul Lith)


De bond bij 's Lands Hospitaal is van plan vandaag een brief aan te bieden aan president Desi Bouterse. De bond voert vanaf maandag acties. De ochtenddienst wordt niet gedraaid. Enkele vitale afdelingen hebben dispensatie, terwijl de middag en avonddiensten wel verricht worden. De bond wil uitbetaling van de kleding- en prestatietoelage. Daarnaast wordt ook geëist dat de directie naar huis gaat. De bond, onder leiding van Imro Edam, vindt dat er financieel wanbeleid wordt gevoerd.

De bond is aangesloten bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). De directie heeft tijdens een onderhoud maandag, waarbij de voorzitter van de CLO,
Ronald Hooghart, ook aanwezig was, de situatie van het ziekenhuis uitgelegd. Duidelijk werd aangegeven dat afgesproken was dat de toelagen in vier maanden zouden worden betaald. De bond verwijt de directie van verdeel- en heerspolitiek. Personeelsleden zouden door twee directieleden zijn aangezet om de afspraak voor het betalen in kavels niet te accepteren. Waarnemend directeur Bernard Abia zegt dat dit niet waar is. In de praktijk is gebleken dat negentig procent van de leden het geld in één keer willen ontvangen.

Hooghart zegt aan Starnieuws dat er twee bonden waren. De directie heeft jarenlang gewerkt met de bond die aangesloten was bij vakcentrale 'de Moederbond'. De bond onder leiding van Edam bleek uiteindelijk een groter draagvlak te hebben. Hooghart heeft de bond voorgehouden dat naar de president gaan betekent dat de acties opgeschort moeten worden. Hij had het liefst gehad dat de bond eerst met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zou praten. De bewindsman is nu in Uruguay waar hij een spoedvergadering over zika heeft bijgewoond van collega's van Mercosur.

De CLO-voorzitter merkt op dat Self Reliance die de grootste debiteur is van 's Lands Hospitaal, best over de brug kon komen. Met een garantiebrief aan de bank kunnen de toelagen worden betaald. Edam heeft aan de algemene ledenvergadering gisteren voorgehouden dat in een ziekenhuis niet te lang acties gevoerd kunnen worden, anders zullen patiënten worden gedupeerd. Het probleem zal worden voorgelegd aan het staatshoofd, waarna het antwoord wordt afgewacht.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April