Column: Politieke Borrelpraat (PBR) 289
31 Jan 2016, 21:21
foto
Curtis Hofwijks, trekker van de protestgroep 'Wij Zijn Moe'. (Foto: Karel Donk)


“Ik zei jullie toch? Die protestactie van mijn nieuwe volks-eileider Curtis Mayfield, of hoe heet hij weer…
“Cultus Wafwijks of zo, hai boi, zie je achter wat voor een niveau leider dit volk steeds aanloopt? Alsof er geen betere zijn, met meer visie, kennis, ervaring en ontwikkeling, en die op jonge leeftijd niet al moe zijn.”
“Die zitten in hun comfortzone te klagen, daarom moeten leiders als Flurtis Hoofdwijks opstaan om die leemte te vullen. Hij wordt in de nieuwe frontregering zeker minister van Miweri Aversi.”
“Jullie geven me geen kans uit te praten, ik begon hiermee. Ik wilde zeggen dat de protestactie van Curtis Plotswijk aanzwelt, bijna een halve straat werd gevuld.”
“Met aanhang die met bussen uit Nickerie is opgetrommeld. Daar zit een Lohoer-luchtje aan.”
“Die jongen heeft fondsen en sponsors, zo te zien.”
“Doet er niet aan toe; dat is een van oudsher beproefd systeem van ‘opkomst vullen’, en die mensen hebben bewust meegedaan met hun spang-doeken.”
“Een blik sardien, 9,50, a no kang.”
“P’a sardien de, p’a moni de.”
“Vraag deze zelfde mensen waarom ze niet uitkomen met hun geld, en hoeveel ze vrijelijk aan beltegoed, junkfood, mode, cosmetica en benzine uitgeven.”
“Nee toch, dat ga je niet noemen, dat zijn uitgaven van de comfortzone. Men moet de volksmassa de straat optrekken en dat doe je door een duur geworden volksvoedsel in blik te noemen. Zo doorzichtig.”
“Waarom moet je de armen specifiek opjutten de straat op te gaan?”
“Dan krijg je massa, chaos, rotzooi; dan gaat de politie moeten optreden, dan vallen er klappen, vloeit er bloed en dan worden nog meer mensen boos, dan komt er nog meer massa op straat, nog meer rotzooi, nog meer klappen, traangas en pepergas zoals bij Bosje, en dan valt deze gehate regering Fouterse en dan zetten wij onze ploeg met een of andere etnische Fronterse daar, die kunnen dan snel hun mensen gaan Regelse en als rookgordijn de prijs van sardien, olie, uien en die eeuwige gele erwten met tien tot dertien cent Verlagense.”
“Maar wordt die Curtis werkelijk door z’n werkgever gesteund om acties te voeren, omdat onze regering een betere gouddeal met You are Gold wil en de maatschappij wil dat natuurlijk niet?”
“De maatschappij ontkent dat.”
“Natuurlijk, stel je voor dat ze dat zouden bekennen.”
“En ze zeggen dat Blafwijks dat in z’n vrije tijd doet.”
“Wat een zee van vrije tijd heeft hij dan in dat bedrijf.”
“Stel ik werk bij een buitenlandse bank alhier, dan ga ik een soort straatactie voeren tegen de overheid en ik daag de president des lands op onbeschofte wijze uit voor een debat. Denk je dat de leiding van de bank dat zou afdoen met: hij doet het in z’n vrije tijd?”
“Echt niet! De bank zou je meteen voor de keuze stellen: óf ophauwe, óf opdonderen.”
“Het zal niet voor de eerste keer zijn dat een multinational probeert een regering die meer van de koek wil, met acties via de bevolking ten val te brengen.”
“Zo hebben we altijd de hielen gelikt van de Alcoa. Kijk hoe ze ons nu aan een kant schuiven, uitgemijnd als ze ons hebben en ze ruimen die rommel die ze gemaakt hebben niet eens op.”
“Kijk naar Chili, waar de multinationals van de genationaliseerde kopermijnen Salvador Allende ten val hielpen brengen, met steun van de Amerikaanse regering onder Nixon, die een economische boycot tegen Chili uitvaardigde.”
“Ja, en toen sloeg de inflatie toe, de Chileense economie ging bergafwaarts, particulieren, zoals de machtige bond van vrachtvervoerders gingen in staking, de particuliere media ageerden tegen Allende en onder druk benoemde Allende militairen in zijn regering en benoemde Pinochet tot opperbevelhebber van het leger.”
“En diezelfde Pinochet pleegt hoogverraad door een staatsgreep te leiden en Allende in het presidentieel paleis, La Moneda, met tanks te beschieten. Na onderzoek jaren daarna is gebleken dat hij daarbij zelfmoord moet hebben gepleegd.”
“En daarna? Kwamen er verkiezingen?”
“Nee toch. Er volgde een militaire dictatuur onder die Pinochet en wat die aan martelingen, verkrachtingen en moorden onder Allende-aanhangers heeft uitgevoerd, staat op één lijn met wat Pol Pot, Hitler en Stalin hebben uitgehaald. In het stadion van Santiago zijn wekenlang duizenden goed geschoolde Allende-aanhangers vreselijk gemarteld en vermoord; hun gegil was mijlenver te horen.”
“En het westen beschermde deze massamoordenaar, omdat hij de westerse belangen diende.”
“Er is toch een schitterend toneelstuk hierover geschreven door Ariel Dorfmann, getiteld ‘De dood en het meisje’. Zelfs een Bollywoodfilm is hierop geïnspireerd.”
“Iets anders, hebben jullie dat bericht gelezen over weer zo een op hol geslagen kind, geen zoon of pleegzoon deze keer, maar een joyridende rijbewijsloze dochter van een politietopper.”
“Weten jullie nog? Een paar jaartjes terug sloeg net zo een rijbewijsloze, zoon van een verkeersofficier, een echtpaar met ongeboren kind dood aan de Zonnebloemstraat; hij had mammie net naar het werk gebracht en ging toen vrijelijk met de wagen racen. Nu knalt een dochter met de dienstwagen, ook zonder rijbewijs, nog wel bij een school, tegen een geparkeerde auto aan. Gelukkig geen Bernadette-kleuters in de buurt.”
“En dat rijbewijsloze kind wilde eerst nog erbij de plaats van het ongeval verlaten en heeft toen een valse naam opgegeven. Nog meer strafbare feiten.”
“Ach nee man, overdrijf nou niet. Ze was van schrik haar naam kwijt en was gedesoriënteerd. Vandaar dat ze later niet op het politiebureau kwam opdagen.”
“Wordt deze zaak vanwege mammies functie in de politiedoofpot gestopt?”
“En ik ga toch voor zo een lawsie geval geen afstand doen van mijn aanstaande functie, ben je nou belazerd!”
“Jullie doen alsof wij hier zulke perfecte opvoeders zijn en dat onze kinderen, nu volwassen, nooit een misstap hebben begaan.”
“Tuurlijk zijn we allesbehalve voorbeeldige ouders, maar stel ik was aankomend bankdirecteur en mijn dochter fraudeert en benadeelt een cliënt, da met welk gezicht ga ik daar als directeur zitten?”
“Ik weet het niet, hoor, maar ik vind jullie ophef over die jongedame, alleen maar omdat haar moeder een belangrijke functie gaat krijgen, maar misplaats en overdreven. Er zijn gelukkig geen kleuters platgereden, alleen maar twee autodeuren beschadigd.”
“Ik vind dit het zoveelste markante teken aan de wand dat het goed fout gaat met onze aankomende generatie.”
“Ach man, jullie maken van een mug een olifant.”
“Ben ik niet met je eens. Zo voed je geen jeugd op die zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden, die niet de consequenties leert dragen van z’n daden, want ouders zullen dat via hun relaties wel coveren.”
“Ik weet niet hoe jullie je zo vastbijten op dit ding, ik wilde juist verder over die Curtis Plofwijks en z’n IBM-beweging discussiëren.”
“IBM, wat bedoel je daarmee?”
“Laat je alcoholische hersencellen werken, dat is de afkorting van Ik Ben Moe.”
“Oh, net als BMW tijdens de jaren tachtig, weten jullie die nog?”
“Ja, dat stond voor Bouta Moet Weg.”
“Eindstand: HIENS, ja HIENS. Ik betaal de consumptie voor vanavond voor degene die weet wat HIENS is.”
“HIENS? Heftig Inborstig Eet Natuurlijk Stevig.”
“Ach, sopimangeklets. HIENS is: Hij Is Er Nog Steeds.”
“En die Assemblee was weer topklasse de afgelopen week, met het lid Viswijf, een zeer respectabel beroep overigens…”
“Ja, onder de markt, maar niet in DNA…”
“Maar de huidige voorzitter heeft zich in het verleden ook misdragen.”
“Jawel, en Ogri Meid Marijke en Rok-optil-mevrouw ook. En dan praat ik niet over de mannen, de visboeren, straatventers, kletsmajoren en valsblaffers. Maar al deze schuinsmarcheerders praten dat van Viswijf niet goed.”
“Maar dat eentje haar filmt en op Facebook zet, dat is toch bij de beesten, dat kan toch niet?”
“Misschien helpt dat dat zij zich zal gedragen.”
“Ik denk het niet; rotte appels worden echt niet meer vers. Hebben we dat niet geleerd uit die vechtpartij in DNA met die drie volksleiders, afkomstig uit kampong, boiti en boesie? Dat was toch ook gefilmd en zette ons wereldwijd te schande?”
“Elk volk krijgt de leiders die het waard is. Dit zijn wij waard. Schreeuwers, vechters, blaffers, speekselsmijters en Facebookfilmers.”
“En dit betalen wij minstens 12.000 SRD per maand, plus nieuwe dienstauto’s.”
“En mensen op krukken en in rolstoelen worden als beesten behandeld als ze hun sociale uitkering moeten gaan halen.”
“Ik zou zeggen: elke maand wordt eerst aan de sociale verplichtingen voldaan, dan pas worden de salarissen van DNA-leden, directeuren, ministers, en andere toppers uitbetaald.”
“Ik zou zelfs zeggen: ministers en personen in politieke functies krijgen geen salaris enzo meer, maar een onkostenvergoeding, zoals vroeger, ten tijde van het capaciteitskiesrecht. Laten we zien wie zich dan kandidaat stelt. Dat zullen dan de gemotiveerden zijn. Dit loopt nu de spuitgaten uit.”
“De spuigaten, beste Ron, de gaten waardoor het water kan spuien, kan wegstromen van het dek van een schip.”
“Jawel meester, u zal wel ook een van de samenstellers van het nieuwste Groene Boekje zijn geweest met honderden Surinaamse woorden erin.”
“Zoals asemleeviswijf, faceboekparlementariёr, ikbenmoebetoger, politiedochterjoyrider, terugroepparlementariёr…….”
“Yeah, dan wordt dat het Paarse Boekje. Ik proost daarop.”

Rappa
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April