Column: Politieke Borrelpraat (PBR) 286
10 Jan 2016, 21:02
foto


“Zo jongens, de rechter heeft beslist dat Somo’s partijvergadering waarop Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen, rechtsgeldig is.”
“Dus ze worden teruggeroepen om weggejaagd te worden.”
“Maar de rechter heeft een advies gegeven dat de terugroeping een feit is, maar heeft daar geen veroordeling over uitgesproken.”
“Maar het Centraal Hoofdstembureau meet zich het recht toe om een besluit van de rechter te beoordelen.”
“Okay, maar het CHS is niet verplicht het lidmaatschap van twee gekozen leden voor beëindigd te verklaren, omdat het CHS geen partij in het geding was en de rechter de twee gekozenen niet tot beëindiging van hun DNA-lidmaatschap heeft veroordeeld.”
“Dus volgens jou heeft het CHS juist gehandeld door te verklaren dat haar niet gebleken is dat de zetels van die Sapunny en die Sjietanny vacant zijn.”
“Somo vindt van niet.”
“Dan moet hij het CHS in deze kwestie voor de rechter brengen.”
“En tante Jenny kan die twee dus rustig convoceren bij de volgende vergadering.”
“Maar Somo heeft gezegd dat hij haar dan voor de rechter zal slepen en een zware dwangsom zal eisen als ze dat doet.”
“Ik zeg: dan moet hij dat beslist doen. Dan wordt het een interessant juridisch steekspel waar we veel uit kunnen leren.”
“Meester Carlo Jad zegt dat die hele Terugroepwet zelf teruggeroepen dient te worden.”
“En meester Van der Zang zegt dat hij weet hoe laat het in de bovenkamer van Somo is.”
“Al met al is duidelijk dat die Terugroepwet weer zo een Front-steenpuistwet met sikadunya verschijnselen is, net zoals die Auteursrechtenwet met Sasur.”
“En terwijl we ons bezighouden met dit gedoe, en dat drie ex-Frontpartijen opeens weer tot samenkomst zijn gekomen omdat twee daarvan een zeteltje erbij krijgen van Papa Kroepoek Perjaya Papaya, kwakkelt onze economie maar stuurloos voort.”
“We hebben geen economie, maar een nyangonomie, een vreetonomie en een verspilonomie.”
“Daarom wil niemand governor van de Centrale Bank worden; wat Proeve dat bitter.”
“Correctie: Raghoe Bar’bari wil wel, maar ergens stuit dat. Is het z’n partij, z’n integriteit of z’n etniciteit of iets anders?”
“Waarom laat men de valuta-rijke cambio’s niet fuseren met de valuta-arme centrale bank met als naam CCBvS.”
“En wat betekent dat?”
“Centrale Cambio Bank van Suriname.”
“Wat een onzinnig idee, hoewel….”
“En in tegenstelling tot de juristen, zijn onze economische guru's het wel met elkaar eens over de te treffen economische maatregelen.”
“Ja, herstructurering van het ambtelijk apparaat, meer geld in het stimuleren van kleine ondernemingen, het opzetten van een investeringsfonds, beperking van verspillingen bij de overheid, opbouwen van een monetaire reserve en een herverdeling van de inkomens en vermogens.”
“Ja, zeer duidelijke voorstellen, maar die haal je uit elk economie-handboek.”
“Maar ze hebben toch gelijk? Dit zijn toch werkelijk de maatregelen die we moeten doorvoeren?”
“Zeer zeker, en dat horen we al tientallen jaren, maar die populistische politici van ons, die al met veel moeite tot de volgende verkiezingen kunnen kijken, hebben al die jaren verzuimd deze impopulaire maatregelen te treffen.”
“Toen onze nieuwe waarnemende belastingstopman Winst-on Birth toen als DNA SPA-lid zei dat de onroerendgoedbelasting moest worden doorgevoerd, zei de grote beschermheer van de onroerendgoedbezitters toch: ’Over my dead body?”
“Maar mijn grote probleem met al die zeer terechte voorstellen van die economisten is, dat er nergens bij verteld wordt hoe deze maatregelen doorgevoerd, ingevoerd, bijgevoerd, ondergevoerd, achtergevoerd en ook eens uitgevoerd moeten worden, zonder een bevolkingsopstand tot gevolg te hebben.”
“Wat bedoel je? Het volk heeft er toch alle baat bij dat de economie weer op spoor komt?”
“Jawel, maar ga dat aan tienduizend, veelal niet zo hooggeschoolde alleenstaande vrouwen met kinderen, die zwaar afhankelijk zijn van hun overheidssalaris en sociale voorzieningen uitleggen dat hun inkomsten gehalveerd zullen worden of erger.”
“Instellen van een sociaal vangnet voor hen.”
“Maar dat is hun ambtenarenbaantje al.”
“Begin die personen met behoud van salaris thuis te laten blijven, en draai de overheidskantoren van half negen tot twee uur ’s middags; dan bespaar je enorm aan stroom, water, telefoon, papier en kopieerinkt. Plus er komt meer plek vrij voor de werkenden. Heb je gezien hoe het hoofdkantoor van RO er van binnen uitziet? Als haringen in een ton.”
“Maar ik ben het roerend eens met het voorstel van de economie-prof dat de inkomsten en vermogens herverdeeld moeten worden.”
“Ik ook, maar wie, welk ministerie, welke dienst gaat dat op grond van welke wettelijke grondslag uitvoeren? Als ik bijvoorbeeld twee bouwpercelen heb gekocht of geërfd, ga je die dan zwaar belasten of eentje van me terugnemen? Je bent niet goed lekker nò? Nu lijkt je bovenkamer op die van Somo.”
“Sjorrie, sjorrie, niet dat ik dat wil doen.”
“Ik zeg: bedenkt iets dat Surinamers 10% van hun vermogen dat nu tegen lage rentes op buitenlandse banken anderen rijk maakt, hierheen laten komen, tegen een hogere rente.”
“Zou er dan genoeg vreemde valuta terugkomen?”
“De vijftien rijkste Surinamers hebben zeker een 3 miljard US$ op buitenlandse banken liggen; 10% daarvan is al 300 miljoen US$!”
“Dan hoeveel geld hebben alle Surinamers dan ongeveer in het buitenland?”
“Je kan ervan uitgaan dat zeker tachtigduizend Surinamers minstens duizend US$ de man in het buitenland hebben, dan kom je al op tachtig miljoen US$.”
“Maar velen hebben meer.”
“Dat weten we allemaal. Dan stel je dat vijftigduizend daarvan minstens US$ 5000 buiten heeft, min die duizend die we al van hen hebben geteld, is dat minstens 20 miljoen erbij.”
“Maar als je het rijtje zo doorgaat, kom je op een gigantisch bedrag.”
“Maar dat is het ook. Ik durf daarom te stellen dat Surinamers in het buitenland zeker een zes miljard U$ op bankrekeningen hebben staan.”
“Dus in feite hoeven we niet afhankelijk te zijn van allerlei buitenlandse geldschieters, die wel sinterklaasje met ons spelen en ons snoepjes geven, maar die er goedkoop met onze natuurlijke hulpbronnen vandoor gaan. Een kinderhand en een arm handje zijn gauw gevuld.”
“Maar waarom komt, al is het maar 10%, van dit geld van onze mensen niet terug naar de banken hier?”
“Zeg eerlijk, waarom laat jij je euro’s liever bij de ING-Bank in Nederland dan bij een Linke Bank hier?”
“Omdat ik er niet op vertrouw dat m’n geld hier veilig is. Dalijk komt een of andere groep politieke dwazen, die de economie van dit land hebben klemgereden, beslag leggen op mijn zuurverdiend buitenlands geld.”
“Zuiver. Er is dus geen vertrouwen in de eigen leiders; we trusten ze niet, zeker als het om ons geld gaat. Ze jatten te veel, dienen teveel kliekjesbelangen en te weinig het algemene belang.”
“Dus al die voorgestelde economische maatregelen gaan nauwelijks helpen als de meerderheid van de mensen met spaartegoeden geen vertrouwen in de leiders van het land heeft.”
“Precies daar wringt de schoen al generaties lang. De politieke leiders weten heel mooi het stemrijke, maar bezitarme deel van de bevolking achter zich te krijgen en houden die zoet met allerlei lap-lapu maatregelen, terwijl zij nog steeds een vijandige houding naar de particuliere sector uitstraalt.”
“Inderdaad, mensen met bezit worden steeds afgeschilderd als elite, als vijanden van het arme volk, terwijl zij juist de motor van de economie zijn en niet zozeer die overheid met z’n 50.000 man.”
“Ai, inderdaad. Bij zowat elke opening van de Jaarbeurs bijvoorbeeld merk je dat spanningsveld en slingert de particuliere sector terechte verwijten naar die overheid.”
“Verder behoren we tot de wereld top tien van minst aantrekkelijke landen om te investeren. Onze investeringswet wil graag geld ontvangen, maar doet moeilijk om de winsten daarvan naar het buitenland over te maken. Plus zitten we vol met allerlei tyuku-geile ambtenaren die voor alle stappen in dat investeringsproces ‘een fikse lekkers’ willen.”
“Daarom lijkt het mij beter dat we een flinke crisis gaan meemaken, waardoor we noodgedwongen onze verouderde wetgeving en onze verouderde politieke en ambtelijke structuren gaan aanpassen.”
“Dat kunnen we het best met Stichtingen met van die mooie namen, zoals SEPIDH.”
“Wat wil die afkorting zeggen?”
“Stichting Een Plek In De Hemel.”
“Heeee, dit doet me aan Kreemie Vollack denken, de ABDC van Commewijne.”
“Dat was het lachertje van de week: hij weet van niets, hij heeft geen geld van mensen voor een bouwkavel genomen, maar hij zal iedereen terugbetalen die een kwitantie kan aantonen.”
“Ay boi, droge ogen moet je hebben. En nog een mooiere: het is de persoon Leemie Vollak die verkavelt, niet de DeeCee.”
“Goed, stel de zaak wordt aangeklaagd door benadeelden, dan wordt Streemie Hollak gearresteerd en niet de DeeCee. Simpel toch.”
“Dan zal z’n stichting heten: PIDN, Plek In De Nor.”
“Daarom mi Ronald ben skot’eng.”
“Ik vind dit oeverloos geredeneer over die terugroeping en economische maatregelen maar tijdverlies. Laten we liever uitdenken hoe we op korte termijn 10% van dat kapitaal dat Surinamers en Surineds in het buitenland hebben, hierheen krijgen.”
“Ben ik eens. Laten we daarop alvast drinken. Proost op een investeringsvriendelijker Suriname met minder gebabbel en meer DOEN.”

Rappa
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April