Jaarlijkse Blakaman Dey te Santigron
02 Jan 2016, 08:23
foto
Iwan Wijngaarde, voorzitter van de organisatie Feydrasi Fu Afrikan Srananman. (Foto: Ranu Abhelakh)


De jaarlijkse herdenking van de Dag van de Zwarte Beschaving, Blakaman Dey, wordt zondag te Santigron, district Wanica gehouden. De dag staat in het teken van het thema ‘respect’, zegt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de organisatie Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FFAS) aan Starnieuws. “Wij merken dat dit aan het wegglijden is bij de mens. Binnen gezinnen, buurten en zelf in de top van het land, zien wij steeds meer disrespect naar elkaar.”

Door het thema te koppelen aan de viering, wil de organisatie de houding van de Surinamers, het tonen van respect voor elkaar, een stimulans geven. In het dorp zal een gedenkplaat worden onthuld met daarop 15 namen. Deze personen hebben zich vanaf het ontstaan van Santigron ingezet voor dit dorp. Er worden ook drie awards uitgereikt, als teken van grani geven aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de wetenschap, economie en het sociale vlak. De bijeenkomst begint om half elf met een begi en formeel gedeelte, gevolgd door culturele optredens.

Geen millimeter aandacht
In 2014 is het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst uitgeroepen. In deze periode wil men werken aan de erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling binnen de Afrikaanse Diaspora. Amper een jaar na de afkondiging, concludeert Wijngaarde dat de Surinaamse regering geen stap heeft verzet. “Helaas, de Staat Suriname heeft geen millimeter werk verzet om aandacht te geven aan dit VN verzoek.” Hij had graag gezien dat de overheid tenminste een werkgroep zou samenstellen met personen die hart voor de zaak hebben en willen werken aan de planning om die ontwikkeling op gang te brengen.

“Ontwikkeling op elk gebied, vooral op het sociaal-economisch vlak.” Ook de culturele ontwikkeling verdient ondersteuning van de overheid. “Wij als burgers en cultuurdragers doen dit al in onze vrije tijd. Maar je hebt die steun nodig om verder alleen te kunnen hardlopen.” De FFAS-voorzitter erkent dat Surinamers binnen de doelgroep het initiatief, de eerste stap hierin zouden moeten nemen. “Het ontbreekt aan vooraanstaande en belangrijke personen binnen die Afrikaanse diaspora die spontaan tot actie overgaan.” Deze personen zouden het voorbeeld kunnen geven en hiermee de zwakke schakels kunnen trekken.

Geschiedenis niet verkrachten
De FFAS-voorzitter vindt het belangrijk om Surinamers te eren die zich hebben ingezet voor het land en om nationalisme te bevorderen. “Maar er zijn genoeg onbekende plekken, plaatsen en straten die kunnen worden benoemd.” Hij zegt geen voorstander te zijn van het wijzigen van namen. “Het is onze gezamenlijke Surinaamse geschiedenis en daar moet men van afblijven”, reageert Wijngaarde en kijkt naar het presidentieel paleis. Op de voorgevel hiervan is het oude wapen van Suriname van Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, enkele maanden geleden vervangen door een Surinaams kunststuk.

“Je ziet een gebouw met een tuin die een geschiedenis kennen. En dan zie je dat storende detail in dit verhaal.” Hij heeft ook in de tuin van het paleis gewerkt. “Je kunt renoveren, mooier maken, verfijnen, perfectioneren, maar verkracht je eigen geschiedenis niet.” Wijngaarde blikt terug op zijn betrokkenheid bij het palmentuin-bomen project en plan voor een palmboom botanische tuin. “Nadat ik over de geschiedenis van de plek heb geleerd, heb ik afgezien van de plannen. Het is een stukje opgetekend werelderfgoed dat wij met zijn allen moeten behouden.”

Het VN decennium loopt tot en met 31 december 2024. De Dag van de Zwarte Beschaving, Blakaman Dey wordt jaarlijkse op de eerste zondag van januari gehouden. De eerste viering was in 1997. De FFAS vindt het jammer dat de overheid niet is ingekomen met financiële en/of organisatorische ondersteuning voor deze 19e viering.
Advertenties