Bankiersvereniging garandeert opname tegoeden
15 Dec 2015, 10:27
foto


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) garandeert dat rekeninghouders te allen tijde over al hun tegoeden bij banken kunnen beschikken. Het geldt voor alle tegoeden, ook in vreemde valuta.

De SBV ziet zich genoodzaakt de geruststelling te geven omdat de commerciële banken de afgelopen weken merken dat particuliere cliënten verhoogde kasopnames van vreemde valuta opnemen. De bankiersvereniging schrijft de verhoogde toeloop aan de onzekerheid van de opneembaarheid van gelden van deze rekeningen. Volgens de SBV wordt dit gevoed door “vele onjuiste beweringen en roddels die de ronde doen in de samenleving door personen met mindere nobele doelen.”

In een perscommuniqué schrijft de SBV dat zij de mededeling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hierover onderschrijft. De CBvS heeft eerder gegarandeerd dat er geen enkele intentie noch behoefte is bij de beleidsmakers om aan tegoeden op vreemde valutarekeningen te komen. “De banken beschikken over voldoende liquiditeit om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen,” zegt de vereniging. “Het is dus niet nodig om contant geld op te nemen en dit thuis te bewaren met alle risico’s van dien.”

De vereniging stelt dat zij in contante dialoog met de monetaire en andere autoriteiten blijf om ervoor te zorgen dat deze de juiste beleidsbeslissingen nemen om de financiële problemen waarmee het land kampt, op te lossen. “Daarbij zal steeds het belang van de samenleving, dus ook voor onze klanten, voorop staan.”
Advertenties