Santokhi wil rol lokale ondernemers bij export water
15 Dec 2015, 01:38
foto
VHP-fractieleider Chan Santokhi. (Beeld: DNA)


VHP-fractievoorzitter Chan Santokhi wil meer informatie over export van drinkwater, waar president Desi Bouterse melding van heeft gemaakt. Hij zei maandagavond in De Nationale Assemblee dat Surinaamse ondernemers ook de kans moeten krijgen om te investeren. De natuurlijke hulpbronnen van Suriname moeten niet weer in handen van buitenlandse bedrijven worden gelegd.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei op vragen van Santokhi tijdens de begrotingsbehandeling dat zij de documenten heeft opgevraagd die ter beschikking worden gesteld van het college. Santokhi wil inzage in de vergunning. Hij heeft vernomen dat er ook een presidentieel besluit hierover zou zijn.

De politicus benadrukte dat de Staat betrokken is bij projecten, maar het land verdient toch nauwelijks iets. Daarom pleitte Santokhi voor actieve deelname van Surinaamse ondernemers. Hij haalde aan dat bij het opzetten van het Minthouse Surinaamse ondernemers betrokken moesten worden, want alle goud dat in het land gewonnen wordt, komt bij dit bedrijf terecht. De regering heeft besloten om met Kaloti uit Dubai in zee te gaan. Hierdoor loopt het land veel inkomsten mis.

Santokhi wil ook weten of er geen verstoring van het ecosysteem zal plaatsvinden als veertig jaar lang zoveel oppervlaktewater onttrokken wordt. Hij zei dat iedereen bij de bronnen wil. Hij benadrukte dat niet lichtvaardig over deze zaak heengestapt moet worden. Drinkwater moet altijd veiliggesteld blijven voor Suriname. Na bestudering van de overeenkomst, zal dieper ingegaan worden op deze kwestie.
Advertenties