Ben ik een prominent?
12 Dec 2015, 10:08
foto


In ben Kaikoesi, oorspronkelijke bewoner van dit land. En ik heb gestreden tegen de heerschappij van de blanken. Ben ik een prominent?
Ik werd als slaaf naar dit land gebracht en onder mensonterend bestaan gearbeid voor de plantage-eigenaars. Naar het bos gevlucht en gevochten voor de vrijheid voor allen. Soms moest ik dat met mijn bloed bekopen. Ben ik een prominent?

Ik ben Baron, één van de drie verzetsstrijders die vochten tegen onderdrukking en we werden levend verbrand. Ben ik een prominent?
Ik ben Tetary Janey een vrouw van Hindoestaanse komaf die gestreden heeft tegen onrecht en onderdrukking en met mijn leven ervoor moest betalen. Ben ik prominent?
Ik ben Anton de Kom, een vrijheidsstrijder, mensenrechtenactivist, revolutionair en nationalist . Ben ik een prominent?
Ik ben Louis Doedel, jaren lang gevochten tegen onderdrukking, discriminatie en rassenhaat . Ook werd ik jaren ten onrechte gesloten in Lands Psychiatrische Inrichting (LPI). Ben ik een prominent?
Ik ben Jowini Abaisa, vakbondsleider, mensenrechten activist. En tijdens een vakbond strijd in koelen bloede doodgeschoten. Ben ik een prominent?
Ik, één van de slachtoffers van het Marrondorp Moi –Wanna, gedood tijdens het broederstrijd in het binnenland. Met mij zijn er tientallen onschuldige burgers, onder wie zwangere vrouwen, kinderen en ouderen het leven moesten laten. Ben ik een prominent?

Ik ben een beroepsmilitair die have en goed en mijn geliefde heb achtergelaten om het land te dienen tijdens het de Binnenlandse Oorlog . Ik ben gevangen genomen en op brute wijze omgebracht. Ben ik een prominent?
Ik ben lid van het Jungle Commando, gevochten tegen het Nationaal leger met steun van het toenmalige bevrijdingsraad en financieel gesteund door het buitenland. Ben ik een prominent?

Genoeg! waar praten jullie over? Jullie zijn geen: advocaat, dokter, professor, ondernemer of journalist. Maar gewone burgers die gevochten hebben voor de totale samenleving. Je leven en bloed hebben gegeven voor lotsverbetering en voor een beter Suriname. De samenleving is jullie al lang vergeten. Niet eens jullie sterfdag is bij hun bekend.
Wie zijn jullie dan, de prominenten? Wij die op 8 december 1982 zijn vermoord. Wij zijn de prominenten!

Waarom:

• wij alleen weten of wij met een snode plan bezig waren;
• we beschikken over een monument. Elk jaar vinden er op die dag, herdenkingen, zowel hier als in het buitenland plaats. En worden wij aangeduid als de 15 prominente Surinamers en als voorvechters van de rechtsstaat en democratie.
• men praat niet over 8 december gebeurtenis, maar van 8 december moorden. En van zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis;
• jarenlang vechten nabestaanden om de schuldigen te berechten. En op die dag werd het nieuws op radio en televisie breed uitgemeten.

Zie nu waarom je geen prominent bent? Nogmaals je bent geen prominent!

Robby Amain