Column: De verwerking
07 Dec 2015, 14:46
foto
Sandew Hira


Morgen geef ik om 10.30 uur een persconferentie in Residence Inn over het gesprek in Brokobaka met de president.
Voorafgaand aan de persconferentie zal ik in de DNA om 09.30 uur de DvD’s met de video-opnames van het gesprek aanbieden aan Jennifer Simons, de voorzitter van De Nationale Assemblee.

Het gesprek vond vorige week zaterdag en zondag plaats. Ons technisch team moest van de videobeelden een serie televisie-uitzendingen maken met alles wat erbij komt kijken: aankondiging, een promo, het kappen van het materiaal in een viertal delen, het technisch upgraden van geluid en licht. Kortom een hoop werk voor onze ploeg. Het zijn vier afleveringen geworden waarvan de eerste op dinsdag 8 december om 22.00 uur wordt uitgezonden en daarna elke dag op hetzelfde tijdstip. De herhaling is de volgende dag om 12.00 uur. Na iedere uitzending wordt het materiaal ook op YouTube geplaatst, zodat mensen buiten Suriname het ook kunnen zien.

Onze technische jongens zijn echt heel goed. Ze hadden een drone met een kleine camera laten vliegen boven Brokobaka waardoor je opnames vanuit de lucht kreeg. Het lijkt alsof je vanuit een helikopter in Brokobaka aanvliegt. Voor de eerste uitzending waren er ook beelden gemaakt van onze aankomst in Brokobaka en de wandeling met de president. Die hebben ze gemonteerd bij de opnames van het gesprek.

Het is een registratie geworden van het gesprek van de president met mij, maar je zag dat deze professionals liefst een mooie documentaire hadden willen maken met het inmonteren van andere beelden en muziek. Maar ik stond erop dat we zo weinig mogelijk montage moesten hebben. Desondanks is het een mooi geheel geworden vanwege de drie camera’s die gemixt werden en de prachtige beelden van de achtergronden inclusief een achtergrond met een kampvuur in de nacht.
Ze hebben hard gewerkt om de zaak op tijd af te krijgen en het is ze gelukt.

Een soortgelijke spirit had ons team in het Nationaal Archief. Het video-materiaal is overgedragen aan het Nationaal Archief dat ze na afloop van de laatste uitzending van de STVS, raadpleegbaar zal stellen. Maar we hadden ons vergist in de omvang: 380 Gigabytes. Het nam enige tijd in beslag voordat het op de server was geplaatst. We liepen een dag vertraging op. Vervolgens was de transmissie via de server erg langzaam, dus werden de afzonderlijke bestanden op de laptops gekopieerd om de zaak te versnellen. Ook dat zorgde voor de nodige vertraging. Maar de toewijding van onze medewerkers is erg groot. Ze hadden geen probleem om door te werken om de zaak op tijd af te krijgen.
Het is uiteindelijk gelukt. Binnen een week is alles volgens planning verlopen. Ik ben erg trots op iedereen die hieraan een bijdrage geleverd heeft.

We hadden geen rekening gehouden met het feit dat de getranscribeerde bestanden nog eens gecontroleerd moesten worden. De mensen die de transcriptie deden zijn jonge mensen die niet alle conversatie goed konden plaatsen. We hebben een oudere persoon toegevoegd aan het team om de controle te doen. Die start vandaag. Dat betekent dat het pas eind van de week af zal zijn. We zullen de transcriptie – anders dan aanvankelijk bedoeld was – niet dinsdag maar in het weekend downloadbaar stellen.

In het weekend ben ik naar Nickerie gegaan om me in alle rust te concentreren op het vervolgtraject met de president. Ik bezocht het eco natuurpark Bigi Pan. We werden met de boot gebracht naar Stefanie Eco Lodge (tel. 8783651). Stefanie is een Javaanse vrouw die met haar man en gezin een prima lodge exploiteert. Het is een soort wooncomplex op palen midden op het meer. Je kunt dus midden op het meer in de hangmat liggen, zonnen op banken, lekker Javaans eten en boottochtjes maken om honderden flamingo's te bewonderen. Het was één van meest relaxte trips die ik heb gedaan, en nog zeer betaalbaar ook.

Het gesprek met de president heeft een aantal opmerkelijke zaken opgeleverd. De tekst van de persconferentie zal morgen downloadbaar worden gesteld.

Sandew Hira

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May