SZF-directeur: Verwijt Ziekenhuisraad onterecht
02 Dec 2015, 00:48
foto
De stortingen die het SZF heeft gedaan vanaf 23 november. De overmaking van de ziekenhuizen was op 30 november.


"Het is niet correct om het Staatsziekenfonds steeds als boosdoener aan te wijzen van problemen waarmee de ziekenhuizen te kampen hebben. Er is alles aan gedaan om op de laatste werkdag van november de gelden over te maken naar de ziekenhuizen, en toch zegt de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, Manodj Hindori dat het de schuld is van het SZF dat het personeel niet is uitbetaald. Dit vind ik niet terecht." Zo reageert Rick Kromodihardjo, algemeen directeur van het SZF, tegenover Starnieuws op mededelingen van Hindori.

De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad had aangegeven dat de ziekenhuizen hun personeel niet hebben kunnen uitbetalen door de late overmaking door SZF. Kromodihardjo merkt op dat het weekend ertussen zat. "Maandag zijn de overmakingen gedaan en ik heb continu overleg met de directeuren van de ziekenhuizen gehad. Ik heb hen ook voorgehouden dat zij met de banken natrekken dat er betaald is. Vroeger werd in de eerste week van de volgende maand overgemaakt. Ik ben de ziekenhuizen tegemoet gekomen om uiterlijk eind van de maand te betalen, en toch krijgt SZF de schuld. Er wordt niet geklaagd over anderen die ook moeten betalen. Het is toch niet zo dat alleen door de betalingen van SZF de salarissen kunnen worden uitbetaald aan het personeel", zegt Kromodihardjo. Hij stelt het overzicht van de stortingen beschikbaar om aan te tonen dat op 30 november de gelden overgemaakt zijn.

Hindori stelt tegenover Starnieuws dat via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) het geld dinsdag is overgemaakt. "Maar toen kregen we nog het probleem van overmaking van de SPSB naar de eigen banken van de ziekenhuizen. Gelukkig hebben alle ziekenhuizen dinsdagmiddag dus hun SZF-tegoeden ontvangen, waarna wij gelijk de salarissen van het personeel hebben overgemaakt. Als het goed is beschikken alle personeelsleden nu over hun salaris over november. Hiermee is de actiedreiging van het ziekenhuispersoneel afgewend," zegt Hindori.

In overleg met de vakbonden was dinsdag aan het personeel gevraagd om de ruimte te krijgen om de zaken in orde te maken. "Gelukkig heeft het personeel in de ziekenhuizen zich welwillend opgesteld en is men - op enkele locaties na – blijven doorwerken. Ik ben erg blij met de positieve inzet van het ziekenhuispersoneel om de patiëntenzorg gewoon voort te zetten. Hoewel ik opgelucht ben dat het personeel alsnog uitbetaald kon worden, moet ik wel zeggen dat het steeds zenuwslopender wordt om eind van de maand de salarissen op tijd te kunnen garanderen. De Nationale Ziekenhuisraad is al enige tijd in overleg met de minister van Volksgezondheid en verzekeraars over de financiering van de ziekenhuiszorg. Hopelijk leidt dit overleg spoedig tot structurele oplossingen, zodat de continuïteit van de ziekenhuiszorg gegarandeerd blijft", voert Hindori aan.
Advertenties