Suriname blijft voorstander van REDD+
01 Dec 2015, 18:14
foto
Buza-minister Niermala Badrising (m) leidt de Surinaamse klimaatdelegatie. (Foto: min. Buza)


Suriname is voorstander van het in standhouden van het REDD+ (Reduced Emission from Deforestation and forest Degradation) mechanisme. Bij deze regel worden landen met een hoge bosbedekkingsgraad gecompenseerd voor hun bijdrage aan het neutraliseren van broeikasgassen. Om zich weerbaar te maken tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering, moet Suriname werken aan zijn financiële, institutionele en technische capaciteit.

Suriname neemt ook deel aan de 21ste klimaattop in Parijs, Frankrijk. Sieuwnath Naipal zal namens Suriname de ervaring over adaptatiemaatregelen aan de kust delen met de participanten. Hij zal de nadruk leggen op rehabilitatie van mangrove ecosystemen als element van groene vorm van kustbescherming. Suriname is een van de risicolanden die bij een continuerende zeespiegelstijging enorme negatieve effecten zal ondervinden. Het land heeft een lage kustgebied en een rijke biodiversiteit, die bij temperatuurstijging groot gevaar lopen. De effecten zullen voelbaar zijn op de sociaaleconomische en infrastructurele ontwikkeling van het land, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) in een persbericht.

De klimaattop in Parijs is maandag begonnen en duurt tot en met 11 december. De participanten hopen dan te komen tot een overeenkomst over het beteugelen van de opwarming van de aarde met 2°C. Er wordt met argusogen gekeken naar de standpunten van de grootste vervuilers de Verenigde Staten, China, India, Mexico en Brazilië. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, heeft benadrukt dat in de nieuwe klimaatovereenkomst financiële voorzieningen moeten worden gecreëerd om de meest kwetsbare landen en volkeren tegemoet te komen. Hij heeft een oproep gedaan aan de geïndustrialiseerde landen om vanaf 2020 US$ 100 miljard per jaar beschikbaar te stellen voor een effectieve aanpak van klimaatveranderingen op alle niveaus.
Advertenties