Bemiddelingsraad trekt zich terug uit kwestie RGM
01 Dec 2015, 07:49
foto
Sinds de bekendmaking over de inkrimping, hebben de RGM-werkers hun stem op diverse momenten laten horen.


De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname heeft zich gisteravond teruggetrokken uit het geschil tussen de directie van Rosebel Goldmines NV (RGM) en de binnen het bedrijf opererende vakbond, RGWO. Met het besluit van de Bemiddelingsraad is ook de persstilte die in acht was genomen, opgeheven.

RGWO-voorzitter Lloyd Read is niet te spreken over de houding van de RGM-directie. “De directie van RGM heeft getoond geen respect te hebben voor instituten in dit land. En dat is de gebruikelijke druppel,” zegt hij aan Starnieuws. “Terwijl er een persstilte was, ging de directie rustig door met het oproepen van werknemers en het ontruimen. Ze heeft misbruik gemaakt van de persstilte.” Hij wijst erop dat de bond zich heeft gehouden aan de persstilte om de rust te bewaren, “ maar nu is het afgelopen.”

“We zullen absoluut niet accepteren dat onze mensen worden afgeslacht.” Read stelt dat elke werkgever, dus ook de multinational, zich hoort te houden aan de regels die in het land gelden. “We zullen deze houding van de RGM-directie niet accepteren. Dat zijn we aan de arbeiders verplicht en aan het land.”

Sinds vanochtend vroeg is de bedrijfsplant te Brokopondo lamgelegd. Arbeiders hebben ook postgevat bij de RGM-kantoren aan de Heerenstraat en de Van 't Hogerhuysstraat. De gemoederen zijn zeer verhit en moet de vakbond alles inzetten om de actie binnen de vakbondsregels te houden.

RGM heeft begin oktober aangegeven dat hij 10% van zijn personeel zal afvloeien. De dalende goudprijs, dalende productie en hogere productiekosten, zijn als reden voor de afvloeiing gegeven. In eerste instantie zal de directie ongeveer 170 arbeiders ontslaan.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April